Annons

Bolsonaro om valet: Kan inte delta i en fars

Hundratusentals på gatorna och oro för våldsamheter. Men läget beskrivs som spänt men lugnt när Brasilien firade nationaldag och president Bolsonaro höll eldtal till sina anhängare.
Brasilien • Publicerad 8 september 2021
Brasiliens president Jair Bolsonaro hälsar på sina anhängare i Brasilia under nationaldagsfirandet.
Brasiliens president Jair Bolsonaro hälsar på sina anhängare i Brasilia under nationaldagsfirandet.Foto: Eraldo Peres/AP/TT
Bolsonaro-anhängare marscherar i São Paulo på tisdagen.
Bolsonaro-anhängare marscherar i São Paulo på tisdagen.Foto: Andre Penner/AP/TT
Bolsonaro-anhängare fyllde stranden i Copacabana i Rio de Janeiro.
Bolsonaro-anhängare fyllde stranden i Copacabana i Rio de Janeiro.Foto: Bruna Prado/AP/TT

Jair Bolsonaro hade förutspått två miljoner deltagare i den stora marsch han själv skulle leda i São Paulo på Brasiliens nationaldag.

Men presidenten fick nöja sig med drygt 100 000 åskådare när han avslutade marschen med ett tal. Där eldade han på sin anhängare och fortsatte sitt tidigare budskap om att nästa års val inte kommer att gå att lita på.

Annons

– Vi kan inte acceptera ett valsystem som inte på något sätt är säkert, sade han.

– Vi vill ha rena, demokratiska val. Jag kan inte delta i en fars som sponsras av (valmyndigheten) TSE.

"Bara Gud kan få bort mig"

Kritiken är inte ny, Bolsonaro dundrade i somras mot TSE, och påstod att valen inte var säkra så länge man inte övergav det helt elektroniska valsystemet till förmån för tryckta valsedlar – ett förslag som för en månad sedan fick nej i parlamentets underhus.

Nytt var inte heller hans angrepp på politiska institutioner – i första hand Högsta domstolen och kongressen – och anklagelserna om att de har berövat honom makt. I huvudstaden Brasilia sade han tidigare på nationaldagen till sina anhängare, runt 125 000 var på plats, att deras frihet är hotad.

– Jag vill säga till alla som vill göra mig icke valbar: Bara Gud kan få bort mig! Och säg till skurkarna att jag aldrig kommer att fängslas, sade han innan han flög till São Paulo.

Läget i Brasilien var spänt inför nationaldagen. Farhågor fanns för att presidentens anhängare skulle inspirerats av stormningen i Washington den 6 januari, och vilja pressa fram någon form av kupp.

Spänt under ytan

Men trots stora folkmassor i bland annat São Paulo, Rio de Janeiro och huvudstaden Brasilia rapporteras stämningen ha varit mer festlig än hotfull, om än med en spänning under ytan.

Och tonerna från Bolsonaros anhängare känns igen från Donald Trumps diton i USA i vintras.

– Om han förlorar vet vi att det var valfusk, säger en anhängare i Rio, Monica Martins, till Reuters.

– Jag är här för att befria Brasilien från de smutsiga, korrupta politikerna i Högsta domstolen, säger en annan, Marcio Souza i Brasilia, till nyhetsbyrån AFP.

Vänsterprotester i helgen

Annons

Många oppositionsledare hade uppmanat sina anhängare att hålla sig borta från demonstrationerna och att undvika bråk för att i stället kraftsamla inför egna protester på söndag.

Bolsonaro är, inte minst efter sin hållning under coronapandemin, under stark press opinionsmässigt. Han ligger långt efter vänsterkandidaten Lula da Silva i mätningarna inför valet – som å andra sidan är över ett år bort. Valet hålls den 2 oktober 2022.

Fakta: 199 år sedan Peter blev kejsare

Nationaldagen, "Sete de Setembro", är datumet då den portugisiske kronprinsen utropade Brasiliens självständighet 1822.

Bakgrunden är att den portugisiska kungafamiljen 15 år tidigare, då Napoleon anföll, flydde över Atlanten till Brasilien. Rio de Janeiro blev för några år i praktiken huvudstad för det portugisiska imperiet, vilket gjorde att Brasilien redan då utvecklade den infrastruktur som krävs för självstyre.

När kung Johan VI återvände till Lissabon 1820 lämnade han sonen Peter kvar för att styra över Brasilien. Två år senare krävde Portugal att även Peter skulle flytta hem.

När hans hustru Maria Leopoldina i Rio de Janeiro tog emot kravbrevet befann sig kronprinsen i São Paulo. Hon skickade i stället honom rådet att utropa självständighet. Och det gjorde han, stående vid Ipirangas strand – en anspråkslös å som därmed gått till historien som platsen där Brasilien fick sin första kejsare.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons