Annons

Bolsonaro: Mer olja befaras nå stränder

Brasilien • Publicerad 4 november 2019
Olja städas bort från en strand vid kuststaden Aracaju i Brasilien, tidigare i oktober.
Olja städas bort från en strand vid kuststaden Aracaju i Brasilien, tidigare i oktober.Foto: Andre Moreira/AP/TT

Brasiliens president Jair Bolsonaro säger att kulmen antagligen inte nåtts när det gäller det oljeutsläpp som hittills drabbat 200 stränder.

– Vad som har kommit hittills och vad som samlats upp är en liten andel av det som spillts ut, säger han i en intervju med tv-kanalen Record.

Annons

Olja har de senaste tre månaderna dykt upp längs med kusterna i nordöstra Brasilien och smutsat ner stränderna, som är några av landets mest omtyckta. Personal och frivilliga har städat upp flera ton olja från stränderna. Rymdmyndigheten Inpe säger att olja till havs färdas med strömmarna och kan nå kusterna i delstaterna Espírito Santo och Rio de Janeiro.

Regeringen har pekat ut ett grekiskflaggat fartyg som den misstänkta boven. Fartyget hämtade olja i Venezuela och var på väg mot Singapore. Rederiet säger sig dock ha utrett saken grundligt och att fartyget inte har något med saken att göra.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons