Annons

Bluffliga försökte kapa äldres lägenhet

Ett nytt fall av lägenhetskapning har uppdagats i Malmö.
Denna gång föll en äldre kvinna offer för bluffligan som tidigare dömts för att ha försökt lura en äldre man på sin lägenhet i Malmö.
Brott • Publicerad 2 december 2022
Ligan åtalas igen. Arkivbild.
Ligan åtalas igen. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Tre män åtalas för grovt bedrägeri, sedan lägenhetsinnehavaren, en äldre kvinna, lurats att betala sammanlagt 100 000 kronor i mellanskillnad för ett lägenhetsbyte till en bostadsrätt som egentligen aldrig existerade.

Enligt stämningsansökan vid Malmö tingsrätt lämnades enbart kvinnans överlåtande av lägenheten in till styrelsen i bostadsrättsföreningen – inget annat. Den lägenhet som den äldre kvinnan trodde att hon bytt till sig har visat sig vara både pantsatt och belånad.

Annons

Det är inte första gången som ligan förekommer i sammanhanget. Flera av personerna som åtalas har tidigare lurat en då 82-årig man i Malmö på hans lägenhet genom att påstå att han skänkt bort den.

Mannen anlitade en firma för att få hjälp med storstädning, och några veckor senare fick han veta att ett gåvobrev skickats till styrelsen i hans bostadsrättsförening. Där stod det att han skänkt sin lägenhet, värd nästan tre miljoner kronor, till en av männen bakom städfirman, som han inte kände sedan tidigare.

På gåvobrevet fanns den äldre mannens namnteckning, men han hävdade fram till sin död att han inte skrivit under något sådant. 82-åringen, som avled tidigare i år, hade bott i lägenheten sedan 1958. Den var värderad till drygt två miljoner kronor. Tre av ligans medlemmar dömdes till tre års fängelse, en dom som hovrätten fastställt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons