Annons

Blinken: Sverige blir snart 32:a medlemmen

Nato • Publicerad 2 juni 2023
USA:s utrikesminister Antony Blinken i Helsingfors.
USA:s utrikesminister Antony Blinken i Helsingfors.Foto: Antti Aimo-Koivisto/AP/TT

USA:s utrikesminister Antony Blinken besökte Helsingfors stadshus på fredagen. Han talade varmt om Finland som Natos 31:a land, och Sverige som Natos 32:a.

Under talet lade Blinken tonvikt på Rysslands misslyckade krigföring.

Annons

– Putins krig är ett strategiskt misslyckande, sade han.

Ryssland har blivit isolerat, fattigt och även om Putin tror att han kan vinna kriget i det långa loppet så har han fel – än en gång, sade utrikesministern.

Blinken talade länge om de allierade ländernas styrka, Nato och USA som effektivt slutit upp för Ukraina med stöd från mer än 50 länder. Och hur Putins krig har stärkt de allierades samarbete.

Ukrainas framtid ser han som ljus. Han talade om ett levande, blomstrande, fritt och öppet samhälle som är fullt integrerat med Europa.

Utrikesministern har de senaste dagarna varit på snabbvisit i norra Europa. I Luleå gällde det handelsmötet mellan EU och USA. I Oslo handlade det om USA:s stärkta relationer till länderna i norr. Under fredagen i Helsingfors handlade det om det stärkta allierade samarbetet som vuxit fram under kriget i Ukraina. Vid varje tal har Antony Blinken uttryckt att snart är Sverige en Natomedlem.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons