GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Domstol: Fel att skjuta bitsk bäver

Förvaltningsdomstolen anser att det var fel av länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt på en bäver som attackerat en simmande kvinna.
Djurärende • Publicerad 10 augusti 2021
De var fel av länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt på en bäver som bitit en simmande kvinna. Detta anser förvaltningsdomstolen. Bäverbilden är tagen i annat sammanhang.Arkivbild
De var fel av länsstyrelsen att bevilja skyddsjakt på en bäver som bitit en simmande kvinna. Detta anser förvaltningsdomstolen. Bäverbilden är tagen i annat sammanhang.Arkivbild
Foto: Ørn E. Borgen

En bäver bet i början av juli en 18-årig kvinna som tränade simning i ån Lidan i Västergötland, vilket Nya Lidköpings-Tidningen var först med att rapportera om. Badplatsföreningen ville bli av med den bitska bävern och ansökte om tillstånd för skyddsjakt. Länsstyrelsen gav sitt tillstånd.

Länsstyrelsens beslut ifrågasattes i flera insändare och Djurens rätt startade en digital namninsamling. Föreningen Jaktkritikerna överklagade, enligt NLT, dessutom beslutet till förvaltningsdomstolen.

Men en bäver, som antas vara den attackerande bävern, hann skjutas innan domstolen tagit sitt beslut.

Förvaltningsdomstolen ansåg trots detta att det var värt att ta upp fallet och kom fram till att skyddsjakten skulle upphöra. Skälen var att bäverns förmodade ungar skulle bli utsatta om föräldern sköts och att bäverns beteende är en engångshändelse.

– Vi får ta till oss av detta, säger Joakim Carlsson från länsstyrelsen till NLT.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.