Annons

Bitcoin över drömgränsen: "Optimismen ökar"

Är världens största kryptovaluta på väg tillbaka? Under söndagen gick värdet på en Bitcoin över den psykologiskt viktiga 10 000 dollar-gränsen för första gången sedan i september. Ett tecken på marknadens optimism och riskaptit, enligt två experter.
Kryptovalutor • Publicerad 9 februari 2020
Bitcoin är fortfarande framför allt en valuta för spekulation, snarare än ett betalningsmedel. Arkivbild.
Bitcoin är fortfarande framför allt en valuta för spekulation, snarare än ett betalningsmedel. Arkivbild.Foto: Kin Cheung/AP/TT
Bitcoin utvinns genom så kallad mining, ibland på datacenter som detta i Köping. Arkivbild.
Bitcoin utvinns genom så kallad mining, ibland på datacenter som detta i Köping. Arkivbild.Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Bitcoin är, än så länge, en av 2020 års stora vinnare. Samtidigt som det breda OMXS-indexet på Stockholmsbörsen är upp drygt 4 procent sedan årsskiftet och S&P 500 på New York-börsen är upp cirka tre procent, har värdet på en Bitcoin ökat med drygt 40 procent. Men stora svängningar hör ihop med kryptovalutan – som tappade drygt 35 procent under andra halvan av 2019.

Enligt Nordnets sparekonom Frida Bratt hänger Bitcoins kurs framför allt ihop med hur sugen marknaden är på att ta risker.

Annons

– I år har riskaptiten ökat, trots en del oro. Men coronaviruset verkar inte få några långtgående effekter på ekonomin, så optimismen ökar. Då blir marknaden mer sugen på risk, och Bitcoin-kursen går upp, säger hon.

Liknar inte guld

Vissa bedömare har liknat kryptovalutan vid guld, en säker hamn som generellt sett går bra när världsekonomin går dåligt. Men det resonemanget köper varken Frida Bratt eller Ludvig Öberg, styrelseledamot i Svenska Bitcoinföreningen.

– Jag har svårt att se det. Kollar man på vilka som investerar i Bitcoin är det inte de som vill ha en långsiktig försäkring, utan snarare de som är ute efter att spekulera sig till en snabb vinst, säger han.

En annan anledning till kryptovalutans uppgång är en stor förändring som kommer att ske i maj – var fjärde år halveras nämligen mängden mynt som ges ut. Just nu skapas runt 1 800 nya mynt varje dag genom så kallad mining, och från och med juni kommer det alltså bara vara drygt 900.

– Det blir svårare för "miners" att täcka kostnaden för exempelvis den el som krävs för att tillverka nya mynt. Tillgången kommer att minska, och det här prisas in redan nu, säger Ludvig Öberg.

Riskabel investering

TT: Vad ska den som är nyfiken på att investera i Bitcoin tänka på?

– Det är en riskfylld investering som går fort upp och ner. Man ska också känna till att Bitcoin-kursen generellt hänger samman med börsen i stort, säger Frida Bratt.

– Bitcoin är än så länge ett socialt, tekniskt och ekonomiskt experiment med hög risk. Investera lite grann om du är intresserad, men det är ingenting att gå in med alla pensionspengar i, säger Ludvig Öberg.

Henning Eklund/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons