Annons

Bitcoin kan dra mer energi än Danmark

Att framställa kryptovaluta som exempelvis bitcoin, till värdet av en dollar, kräver tre gånger så mycket energi som att gräva upp guld värt en dollar, visar en ny forskningsrapport från brittiska University of Cambridge.
Storbritannien • Publicerad 6 november 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Gillian Flaccus, TT/AP

Det finns hundratals virtuella valutor och ett okänt antal stora serverhallar i världen där datorer står på dygnet runt och utför de komplicerade beräkningar som behövs för att utvinna kryptovalutorna.

– Vi har nu en helt ny industri som drar mer energi per år än många länder, säger forskaren Max Krause, huvudförfattare till studien som publiceras i Nature Sustainability.

Annons

– 2018 kan bitcoin dra mer ström än Danmark.

De 100 största kryptovalutorna har i dag ett marknadsvärde på runt 1 812 miljarder kronor. Bitcoin utgör mer än hälften av den summan.

Syftet med rapporten är att visa på potentiella effekter som kryptovalutorna kan ha på miljön.

– Bara för att man skapar en digital produkt betyder det inte att det inte behövs mycket energi för att tillverka den, säger Max Krause.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons