Bilder från världsutställningen

Barometern-OT åkte till Kina för att med egna ögon uppleva 18-miljarderssatsningen Expo 2010 och Smålands medverkan i den svenska paviljongen. Fotografen Lars Johansson bjuder här på massor av fina bilder från expon.
Nyheter • Publicerad 20 oktober 2010
bild 1/52
Småland och Kalmar län är väl representerade på världsutställningen i Shanghai. Framför allt har glaset sin givna plats.
Uppmärksamheten kring danska paviljongen är stor. Danskarna monterade ner Den lille havsfrue och skickade henne till andra sidan jordklotet för att vara med på världsutställningen.
Den nepalesiska paviljongen har en stor buddistisk pagod i mitten och omgärdas av flera traditionella hustyper från olika tidsepoker i landets historia.
Innovationer och Ikea dominerar i den svenska paviljongen.
Den franska paviljongen har en klassisk takträdgård med en liten damm. Runt om skimrar vattnet så det ser ut som om byggnaden flyter. Det speciella gallret är gjort av en särskild hållfast betong. Under Expo-tiden har ett antal franska par gift sig i paviljongen och då blivit bjudna på den särskilt framtagna Expo-champagnen.
Överallt i Shanghai märks Expots inverkan.
Köer, köer, köer. Likt böljande ormar löper köerna innan man kommer in på området och till de olika paviljongerna. Många har en kötid på över två timmar.
Robotar som ger de kinesiska besökarna varsin pingisboll leder till långa köer vid den svenska paviljongen.
Det tar på krafterna att hinna med allt på Expon.
Dalahästar är ett populärt inslag vid den svenska paviljongen.
Området har sitt eget sophanteringssystem som tar hand om och återvinner det mesta.
Säkerheten är lika höga som innan man flyger utomlands. Alla väskor gås igenom och inget flytande får tas med in på området. Mats Olsson, chef på Kalmar Science Park, är en av alla de tusentals besökare som granskas.
Världsutställningen är som en helt ny stadsdel med vägar och kollektivtrafik. För att kunna frakta sig snabbt mellan paviljongerna finns broar som skyddas mot regn och sol med enorma segeldukar.
Säkerheten är rigorös.
Lovikavantarna i svenska paviljongen lockar många kineser till skratt. Och självklart vill man ta en bild tillsammans med de konstiga handklädnaderna.
Ibland blir köandet för mycket. I alla fall om man är liten. Då kan pappa lyfta upp en så man åtminstone får någon annan vy än en massa ben.
Kina ståtar med det största och högsta bygget. Den upp-och-nedvända pyramiden kommer att stå kvar även efter att Expot tagit slut.
Mycket i svenska paviljongen på Expo 2010 är exotiskt för en kines. Som påskkärringar, en Kronprinssa och lovikavantar.
En paus utanför den svenska paviljongen.
En av de största attraktionerna i svenska paviljongen är gungorna. Och det är inte bara barnen som köar för en stund på dem.
Den svenska paviljongen är uppbyggd av bland annat limträ och en speciellt reflekterande plåt. Designen är utformad som en karta av Stockholms gator.
Kinas paviljong mäter hela 70 meter och är 160 000 kvadratmeter stor.
Världsutställningsområdet är stort som hela Södermalm. För att besökarna ska hinna med att se så mycket som möjligt går både bussar och minitaxis.
En av de mest populära paviljongerna är Storbritanniens skapelse som ser ut som en stor hårboll. Köerna till den brukar vara flera timmar.
Mäktigast och störst är givetvis den kinesiska paviljongen. Den är målad i Förbjudna stadens blodröda färg och kommer att vara den enda byggnad som ska stå kvar efter att Expot stänger i slutet av oktober.
Köer, köer, köer. Det tar aldrig slut. Vissa paviljonger är väntetiden två timmar.
Rutschkanan är populär hos kineserna. Den går från övervåningen när till gungorna på markplan.
Småland och Kalmar län är väl representerade på världsutställningen i Shanghai. Framför allt har glaset sin givna plats.
Uppmärksamheten kring danska paviljongen är stor. Danskarna monterade ner Den lille havsfrue och skickade henne till andra sidan jordklotet för att vara med på världsutställningen.
Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.