Bilder av laddade utsnitt i vardagen

Nyheter • Publicerad 26 maj 2003

Galleri Blå Porten, Ölands Alby. Sven-Bertil Svensson, Mörbylånga. Måleri och grafik. Till och med den 29 juni.

Det händer ofta. Sven-Bertil Svenssons målningar väcker följdminnen. Bilderna har inte målats tidigare, det är något annat som väcker tankarna. Kanske hemhörigheten i en målerisk tradition, eller en glimt av en annan bild, eller en annan tid.

Möjligen beror dessa associationer på att Sven-Bertil Svensson bär med sig så många konsthistoriska kvaliteter.

Han är en ypperlig tecknare - det är vilsamt att i dag se någon som verkligen kan teckna - han är kunnig i ikonmåleriets harmonier och hans känsla för färgens karaktär genomsyrar bilderna. Små detaljer och fingervisningar ger också tankeöppningar. Ordet Michelangelo på en målning med skickligt skissade händer och profiler, är säkert inte en tillfällighet.

Det är främst två mycket lågmälda verk som väcker associationer på Blå Porten. Målningarna Majskolvar och Tegelsten för tankarna till den märklige spanske 1600-talsmålaren Sanchez Cotán som i sina starkt geometriska bilder inte valde stillebenmåleriets populära motiv av skimrande glas och klasar av druvor. Han målade i stället vanliga grönsaker, starkt belysta mot mörk fond. Nu ser jag Sven-Bertil Svenssons bild av majskolvar på ett bord och den enda röda tegelstenen mot det som kan vara en sammetsduk.

Enkla och dramatiska bilder fyllda av symbolisk innebörd. Vardag förädlad till konst på samma vis som i Cotáns verk.

Sven-Bertil Svensson arbetar ofta i flera färgskikt. Mot ett mörkt skummande hav tecknar han en våg och klipper strax invid vattnets bryn in ytterligare en bild - en sjöfågel i snabb flykt.

Han analyserar på samma vis den harmoniska geometrin i en ikonlik bild med ett bysantinskt Kristushuvud inskrivet i en cirkel, och därunder en antydan till en gyllene kon och en kub.

Han slår ofta upp porten mot minnet. I bilden av tät och närvarande grönska öppnar sig en dörr mot ett naturalistiskt landskap.

Han är också djärv nog att ställa ut sitt arbetsbord. Färgfläckat med märken efter färgburkslock. Ett svep av en gyllene pensel binder samman detta tillfällighetens vardagliga utsnitt.

Ytan är viktig också i Sven-Bertil Svenssons rena landskapsmåleri. Han målar torrt och magert och skrapar eller slipar färgen så att dukens gräng bildar en sky av små vita prickar. I ett vinterlandskap - en öländsk gråvädersdag vid kusten - liknar denna sky i vitt kallt drivande snö.

Gunilla Petri
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.