Joe Biden växlar upp mot Kina
"Vi åtar oss att främja en fri, öppen och reglerad ordning utifrån internationell rätt för att främja säkerhet och välstånd och för att motverka hot" skriver ledarna i ett gemensamt uttalande som Vita huset publicerade på fredagen när toppmötet avslutats.
Där framgick också att Indien med USA:s stöd åtar sig att ha tillverkat en miljard vaccindoser – huvudsakligen Johnson & Johnsons vaccin – vid nästa års utgång.
Att ledarna också avhandlat Kina – som Biden har kallat "vår svåraste utmanare" – är givet.
Vita husets pressekreterare Jen Psaki underströk inför mötet att Bidens val av just denna grupp för ett av sina första internationella möten visar, hur viktig man anser regionen och USA:s allierade i den vara.
– Kina (specifikt) är inte i fokus för det (mötet). Men Kina är något som många ledare i många länder funderar över, sade hon diplomatiskt inför träffen.
De fyra ländernas samarbete, kallat The Quad (Quadrilateral Security Dialogue), har pågått från och till sedan tsunamikatastrofen 2004. Fredagens möte var dock det första på president- eller premiärministernivå.
Ansträngt läge
Det sker i en tid då alla fyra länders relation till Kina är ansträngd: Dödliga sammandrabbningar har skett mellan indisk och kinesisk militär i ett gränsområde i Himalaya. Kina har flyttat fram positionerna i Sydkinesiska sjön, nära öar som Japan gör anspråk på. Och Peking har belagt australiska varor som kött, vin och bomull med strafftullar efter att Australien uttalat stöd för en oberoende undersökning om coronavirusets uppkomst, enligt nyhetssajten ABC.
Bidenstyret å sin sida har signalerat sin avsikt att fortsätta på företrädaren Donald Trumps tuffa linje mot Kina, som bland annat präglades av ett lågintensivt handelskrig.
Retoriken lär dock bli annorlunda. Biden har öppnat för samarbeten på bland annat klimatområdet och vid deras första telefonsamtal pressade han kollegan Xi Jinping om mänskliga rättigheter i Hongkong och gentemot minoritetsbefolkningen uigurer.
Utrikesminister Antony Blinken kallade i förra veckan Kina för "århundradets största geopolitiska prövning".
– Detta då det ensamt kan utmana stabila och öppna internationella system, sade Blinken enligt nyhetsbyrån AFP.
En sammansvärjning?
Förutom konkreta resultat av mötet. som vaccinproduktion i Indien, ska The Quads träff ses främst som ett försök att stärka relationerna mellan likasinnade demokratier, länder som delar ekonomiska och säkerhetsmässiga intressen och som vill möta Kinas ökande inflytande i världen.
Befälhavaren för USA:s flotta i området, amiral Philip Davison, har kallat The Quads medlemmar för "diamant-demokratier", enligt nyhetskanalen CNN.
Det provocerar i Peking. Där ses The Quad-träffen som en amerikansk sammansvärjning gentemot Kina, enligt en ledarartikel i statliga Global Times som AFP återger.
Suga först ut
Fredagens digitala sammankomst utgjorde också startskott för en rad diplomatiska möten som ytterligare understryker var Bidens utrikespolitiska prioriteringar ligger.
Inför mötet meddelades att Japans premiärminister Yoshihide Suga blir den första utländska ledare att träffa president Biden öga mot öga. Han reser till Washington DC i april.
Men redan nästa vecka ger sig utrikesminister Blinken och försvarsminister Lloyd Austin av på sin första utlandsresa sedan de tillträdde sina poster. De ska till Japan och Sydkorea och sedan fortsätter Austin till Indien.
Senare i nästa vecka ska Blinken tillsammans med den nationelle säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan träffa högt uppsatta kineser i Alaska.
Bakgrund: Utvecklingen i Kina
Kinas ekonomiska utveckling efter 1978 har varit snabbare än något annat lands. Sedan 2010 är Kina världens näst största ekonomi – mätt i BNP – och inom några år beräknas Kinas ekonomi ha vuxit om USA:s.
Parallellt har Kina byggt upp sin militära styrka och söker nu bli en ledande aktör på världsarenan. Utrikespolitiken har blivit mer aktiv och påstridig och Kina gör stora investeringar i infrastruktur i många länder. Sidenvägsinitiativet (Belt and Road Initiative, BRI) spelar en viktig roll för att uppnå de nya målen.
Den pågående expansionen har mötts av misstänksamhet från främst USA, Japan, Indien och EU. Detta bland annat eftersom Peking sagt sig vilja framhålla sitt ekonomiska och politiska system som ett alternativ till den liberala demokratiska världsordning som råder i väst. Kinas bristande respekt för mänskliga rättigheter oroar också många världsledare.
Källa: Landguiden/UI