Annons

Biden lovar tusentals vaccincentraler

Den tillträdande presidenten Joe Biden lovar att tusentals vaccincentraler ska upprättas i USA – inom hans första månad på posten.
USA • Publicerad 15 januari 2021
Joe Biden vill att USA:s befolkning använder munskydd för att minska coronasmittan.Foto: Matt Slocum/AP/TT

Joe Biden framhåller på nytt att USA ligger i krig med viruset. Massvaccinationen av USA:s befolkning innebär att apotek, skolor och idrottshallar ska användas som vaccinationslokaler. Sammanlagt innebär det tusentals nya centraler inom en månad från den 20 januari, säger Biden vid ett framträdande.

Även mobila kliniker ska upprättas i samarbete med lokala läkare för att kunna åka runt till områden som annars är svåra att nå.

Lagrar liten del

Annons

Också nationalgardet ska få hjälpa till med vaccineringen och de stater som sätter in den typen av resurser kommer att ersättas fullt ut, lovar han.

– Man kommer att kunna boka tid och bekvämt vara där för att få det gjort snabbt, säger Joe Biden.

Hans tillträdande administration är i kontakt med privata företag för att säkra tillgången till nålar, sprutor och annat som behövs.

Joe Biden understryker också att vaccinerna ska tas inom det rekommenderade tidsspann som läkemedelsmyndigheten FDA anger. För Pfizer/Biontechs vaccin är det 21 dagar mellan den första och andra dosen, och för Moderna 28 dagar. En liten del av vaccindoserna som går ut ska lagras för att ha som reserv, enligt Biden.

"Det är oacceptabelt"

Samtidigt måste administrationen hantera vaccinskepsis, som är större i områden med en främst svart eller latinamerikansk befolkning. Det är också dessa grupper som drabbats hårdast av coronaviruset.

– Det är oacceptabelt, jämlikhet är centralt i våra covidåtgärder, säger Biden.

Den tillträdande presidenten går också hårt åt kongressledamöter som när de trängdes ihop för att evakueras från stormningen av Kapitolium vägrade sätta på sig munskydd.

– Vad fan är det för fel på dem? Det är dags att växa upp.

Biden lovar att när han tillträder utfärda ett beslut om att federalt anställda måste bära munskydd i sina verksamheter.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons