Annons

Biden: De är terrorister

Människorna som stormade USA:s kongress är terrorister, enligt tillträdande president Joe Biden.
Han lägger ansvaret på Donald Trump.
USA • Publicerad 7 januari 2021
Joe Biden kallar människorna som stormade kongressen för inhemska terrorister.Foto: Susan Walsh/AP/TT

– Kalla dem inte demonstranter. Det var en mobb i upplopp, upprorsmakare, inhemska terrorister, säger han vid ett framträdande i hemdelstaten Delaware, dagen efter kalabaliken i Washington.

Det var en av de mörkaste dagarna i USA:s historia, säger han, men tillägger att det inte var svårt att förutse att något sådant skulle kunna hända.

Annons

Biden anklagar Donald Trump dels för att ha underblåst våldet, dels för att konsekvent ha sökt undergräva det demokratiska statsskicket.

– Han gick till fullskaligt angrepp mot våra demokratiska institutioner från första början, säger han.

Joe Biden tycker sig också se dubbla måttstockar i hur ordningsmakten behandlar olika människor. Han säger att ett av hans barnbarn skickade ett sms till honom på onsdagskvällen och uppmärksammade att det vid sommarens demonstrationer mot rasism och polisvåld stod hundratals soldater i beredskap i samma område.

Förberedelserna var på en väsentligt lägre nivå inför onsdagens missnöjesyttring.

– Ingen kan komma och säga till mig att en grupp Black Lives Matter-demonstranter inte hade blivit behandlade på ett väldigt, väldigt annorlunda sätt jämfört med den ligistmobb som stormade Kapitolium i går, säger Biden.

– Vi vet alla att det är sant och det är oacceptabelt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons