Betyg på låtar och artister ska spridas till folket

Delfinalen i Karlskrona har ingredienserna som Leksand och Karlstad saknat. En sångerska fick se sin lägenhet rökskadad när hyreshuset brann, festivalens älskade och hatade "duracell-kanin" i ceriserosa och kortbyxor är segerviss.
Och när en av stjärnorna fick värkar och lyckades krysta ut en dotter bara fyra dagar före tävlingen, hamnade rampljuset på en skönsjungande lokal prinsessa.
Det är rubrikerna som skapar fenomenet Melodifestivalen.
Nyheter • Publicerad 3 mars 2006
Blixtrande stjärnfall. Alla artisterna fotograferades före presskonferensen.
FOTO: DANIEL JOHANSSON
Blixtrande stjärnfall. Alla artisterna fotograferades före presskonferensen. FOTO: DANIEL JOHANSSONFoto: 
Veckans verkliga vinnare. Dea Norberg från Karlskrona får ersätta Jessica Folcker som fött barn i veckan om denne inte kommer på lördag.
FOTO: DANIEL JOHANSSON
Veckans verkliga vinnare. Dea Norberg från Karlskrona får ersätta Jessica Folcker som fött barn i veckan om denne inte kommer på lördag. FOTO: DANIEL JOHANSSONFoto: 

Välkommen till schlagerland. Klockan är 11, och det är egentligen nu det börjar. Artisterna började droppa in i örlogsstaden Karlskrona redan på tisdagen, först kom Kayo och Jessica Andersson, sedan resten.

Men det är nu som själva intrigen i schlagersåpan drar igång - tävlingen och förhandssnacket. Melodifestivalens pressansvariga Helena Brodén trycker på play inför Sveriges nöjesjournalister. En efter en spelas lördagens bidrag upp. Bloggar och hemsidor ska uppdateras, krönikor skrivas. Omdömen och betyg på låtarna och artisterna ska spridas till folket. Och det känns redan vid första lyssningen som att alla kommer att skriva att BWO kommer att sopa banan med alla andra med sin Temple of love.

Jessica vinkar till fotograferna

En knapp timme senare hälsar Christer Björkman den svenska presskåren välkommen framme vid scenen inne i Arena Rosenholm. Det är dags för den traditionella torsdags-presskonferensen.

Artisterna ropas in på scenen en i taget, poserar en stund för fotograferna, sedan kommer nästa, och nästa. Usch, det måste vara läskigt att stå där, det känns lite som en hundutställning.

Men Jessica Andersson visar inga nerver. Hon springer in på scenen, ropar hej och vinkar glatt till fotograferna. Leendet sitter som en smäck. Det märks att Jessica Andersson är rutinerad.

Körar på 18 tävlingsbidrag

Dea Norberg möts av applåder och spontana hyllningsrop när Christer Björkman ropar in henne. Låter namnet obekant? Dea Norberg är 32-åringen från Bräkne-Hoby i Blekinge som sjungit i SVT:s huskör en himla massa år.

I Melodfestivalen totalt i år körar hon på 18 låtar, bara i Karlskrona medverkar hon på fem, bland annat på Jessica Folckers When Love's Coming Back Again. Folcker som skapat rubriker genom att få barn tidigare än beräknat. I tisdags födde hon en liten dotter, men sångerskan står fast vid att hon ska genomföra tävlingen. Det är där Dea Norberg kommer in i bilden. Hon är reserven som gör Folckers låt på repetitionerna, Dea fyller till och med år i morgon (läs fredag) och det känns som att de flesta önskar henne jobbet som "riktig" festivalartist i födelsedagspresent.

Patrik Isaksson har nytonat hår, skrattar och ser glad och snäll ut när han plåtas. Kayo är coolt avspänd.

Dags för gruppbild. Christer Björkman dirigerar om i leden. Alexander Bard intar målvaktspositionen framför hela gänget, Martin Rolinski och Marina Schiptjenko i BWO hakar på.

- Nu är artisterna allmänt villebråd, säger Christer Björkman.

Stolta hårdrockare

Bara att mingla på alltså. Jag snackar med The Poodles, de stolta hårdrockarna som gör en låt av bland andra Kalmarkillen Robert Olausson.

- Det är verkligen en ära att få visa upp hårdrock i Melodifestivalen. Vi känner oss redan som vinnare, att just vi får göra den här genrepremiären, säger sångaren Jakob Samuel.

Jessica Andersson tycker att det känns både kul och konstigt att stå på egna ben utan vapendragaren Magnus Bäcklund.

- Det är extra pirrigt. Men fixade Magnus det ska jag också göra det. Hans låt var jättebra och borde gått direkt till final, säger Jessica Andersson. Men Melodifestivalen är så oförutsägbar, vad som helst kan hända. Jag kör ingen effektfull show alls utan satsar på ett vackert och sensuellt nummer.

Jessica Andersson tycker att nivån på årets startfält är hög.

- Carola sjunger som en gudinna. Men det är inte alls självskrivet att hon vinner. Hon kommer att få en tuff fajt.

- Jag är som en Duracell-kanin. Jag har damp. Jag är 40 och borde ta det lite lugnare.

- Ja, du är rätt så energisk konstaterar keyboardisten i BWO Marina Schiptjenko.

(Se mer om BWO i artikel intill)

Dea Norberg sitter på trappan till scenen. Snart ska hon upp och köra med BWO som repar först.

Hon flyttade ifrån Blekinge som 16-åring, gjorde en soloplatta 1996 och har körat

i Melodfestivalsammanhang sedan 1999.

- Skivbolaget gick i konkurs, men jag har i alla fall testat på solobiten,

- Offentlighetens ljus i all ära, fast det är inget för mig. Jag gillar inte skandaler, fortsätter hon.

Slutsnackat.

Den fria presskonferensen är över. Repetitionerna drar igång. Juryn bänkar sig

i stolsraderna med papper och penna.

Snart ska folket får veta vem som vinner Melodifestivalen.

Carin Janefrid
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.