Annons

Beskedet är här – de får plugga i höst

Drygt 294 000 personer har antagits till en högskoleutbildning i höst. Söktrycket är fortfarande stort, men håller på att minska efter pandemiåren.
Du som ansökt om en utbildning kan nu logga in och se om du kommit in.
Utbildning • Publicerad 12 juli 2022
Både antalet antagna och behöriga sökande minskar jämfört med topparna under coronapandemin, uppger Universitets- och högskolerådet (UHR).
Både antalet antagna och behöriga sökande minskar jämfört med topparna under coronapandemin, uppger Universitets- och högskolerådet (UHR).Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Coronapandemin har under de senaste två åren bidragit till att många letat sig till högskolorna. I år har 294 000 personer antagits till en högskoleutbildning, vilket är cirka 14 000 färre jämfört med i fjol, enligt Universitets- och högskolerådet (UHR).

– Vi har fortfarande ett högt söktryck i år om man jämför med innan pandemin. Vi får gå tillbaka till kring 2015-2016 för att hitta liknande siffror, säger Andreas Sandberg, avdelningschef på UHR.

Annons

I år ansökte knappt 370 000 behöriga om en högskoleplats. Nedgången är betydlig i ljuset av förra årets antal sökande, omkring 10 procent. Att färre har ansökt om studieplats i år tror Sandberg beror på att jobbmarknaden nu har öppnat upp igen.

Traditionell statistik

Sandberg säger att årets statistik för ansökningarna är väldigt traditionell.

– Det är inget nytt som sticker ut. Det är de traditionella utbildningarna som är populära.

De absolut populäraste utbildningarna är jurist och läkare, enligt Sandberg.

– Det fortsätter att vara populärt att söka till socionom och diverse ingenjörsutbildningar. Arkitekt är också väldigt populärt.

Sandberg säger att även fördelningen mellan kvinnliga och manliga sökande är det vanliga med 60 respektive 40 procent.

Färre vill bli lärare

Vissa lärarutbildningar är också väldigt populära, men totalt sett söker färre till lärare. UHR har inte analyserat orsaken till det minskade intresset.

Men precis som förra året lockar vården många sökande.

– De som jobbade inom vården blev under pandemin betydligt mer positivt beskrivna som hjältar. Lärarna blev kanske inte omskrivna på samma sätt, säger Sandberg.

Utbudet av distansutbildningar har sedan 2021 ökat med drygt 7 procent. I fjol sökte rekordmånga en utbildning på distans, något som fortfarande är i ropet, men även här ses en nedgång.

Annons

– Men jämfört med innan pandemin är antalet sökande över 16 procent fler, säger Sandberg.

För den som fått ett positivt antagningsbesked gäller det att bestämma sig senast den 22 juli.

– De som eventuellt inte antagits eller fått en reservplats de inte är nöjda med kan fortfarande söka utbildningar på antagning.se, framhåller Sandberg.

Fakta: Sökande och antagna

Drygt 294 000 personer har antagits till högskoleutbildning i höst – en minskning med drygt 14 000 personer eller 4,7 procent jämfört med hösten 2021.

Antalet behöriga sökande minskar med 9,5 procent, från över 408 000 höstterminen 2021 till knappt 370 000 nu i höst.

Källa: UHR

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons