Annons

Berlin: Anarkistiskt kollektiv tömt av polis

Tyskland • Publicerad 9 oktober 2020
Husockupanter i Berlin förs bort från symbolbyggnaden "Liebig|34".
Husockupanter i Berlin förs bort från symbolbyggnaden "Liebig|34".Foto: Paul Zinken/AP/TT

Ockupationen av ett hus på Liebigstrasse i Berlin har kommit att bli symbolen för stämningen i den tyska huvudstaden som uppstod efter murens fall 1989. En stad som var "fattig men sexig" enligt dåvarande borgmästaren Klaus Wowereit.

Ockupanterna kallade sig själva anarkist-queer-feminister, och skapade 1999 en form av allhus i de forna östberlinska kvarteren i Friedrichshain, där många fastigheter stått övergivna.

Annons

Men fastighetsägaren Gijora Padovicz fick slutligen igenom en vräkning i domstol, och i fredagsgryningen deltog 1 500 poliser i tömningen av "Liebig 34", som kollektivet kallats. Men de befarade våldsamheterna uteblev.

Däremot inte protesterna:

– Det var en symbol för stadens mångfald, en stad som inte bara ska tillhöra de rika. Berlin är döende, sade demonstranten Anna Mai.

Men huset tömdes. Och Berlin letar, enligt insatta, efter en ny slogan som ska ersätta "fattig men sexig".

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons