Annons

Bengtzing tillbaka som rekordhållare

Linda Bengtzing minns väldigt lite av sitt allra första framträdande på Melodifestivalscenen i Göteborg.
15 år senare är hon tillbaka, nu som rekordhållare.
Melodifestivalen • Publicerad 6 februari 2020
Paul Rey. Pressbild.Foto: Foto: SVT
Anna Bergendahl. Pressbild.Foto: Foto: SVT
Linda Bengtzing. Pressbild.Foto: Foto: SVT
Klara Hammarström. Pressbild.Foto: Foto: SVT
Jan Johansen. Pressbild.Foto: Foto: SVT
Dotter. Pressbild.Foto: Foto: SVT
Mendez featuring Alvaro Estrella. Pressbild.Foto: Foto: SVT
Linda Bengtzing är tillbaka i Melodifestivalen – för sjunde gången.Foto: Claudio Bresciani/TT
Klara Hammarström är en av två Melodifestivaldebutanter som ställer upp i deltävlingen i Göteborg.Foto: Claudio Bresciani/TT
Förra gången Dotter var med i Melodifestivalen blev det ett snopet uttåg trots en favorittippad låt. Nu är hon tillbaka med låten "Bulletproof".Foto: Claudio Bresciani/TT
Artisterna som ska tävla i Göteborg – utom Jan Johansen som ansluter senare. Från vänster: Anna Bergendahl, Paul Rey, Linda Bengtzing, Mendez featuring Alvaro Estrella, Dotter och Klara Hammarström.Foto: Claudio Bresciani/TT

När Linda Bengtzing kliver upp på Scandinaviums scen på lördag blir hon den soloartist som har tävlat flest gånger i Melodifestivalen – hela sju gånger.

– Varje gång jag tänker på rekordet tänker jag "hur gammal är jag egentligen?". Men det är fantastiskt. Jag minns självklart alla städer och låtar, men det jag minns sämst är den här staden, berättar 45-åringen.

Annons

Det var nämligen i Göteborg som Linda Bengtzing debuterade i Melodifestivalen med låten "Alla flickor" 2005.

– Jag hade ingen aning om vad som förväntades av artisterna, vilken press det sätts på en. Och när journalisterna kommer, pulspåslaget man får. Det finns några luckor där så att säga, det är helt blankt.

Den här gången uppträder hon med låten "Alla mina sorger".

"Med huvudet före"?

En annan veteran som är tillbaka i tävlingen är Anna Bergendahl. För tio år sedan vann hon Melodifestivalen – men lyckades inte kvala in till final i Eurovision. Förra året tävlade hon med "Ashes to ashes", och nu gör hon ett nytt försök med låten "Kingdom come".

Men hon förhåller sig ödmjukt till tävlingsmomentet.

– Jag tror inte att någon skulle säga att de inte vill vinna. Men det är väldigt hård konkurrens och mycket kan hända längs vägen. Kanske åker jag ut med huvudet före på lördag, men jag ska ha väldigt kul, säger Anna Bergendahl.

Dotter tävlade 2018 med låten "Cry", men trots att hon hyllades av kritikerna och var favorittippad gick hon inte vidare. I år gör hon ett nytt försök med bidraget "Bulletproof", som hon beskriver som sin mest kommersiella låt hittills.

– Då var jag inte riktigt redo för att tävla i musik. Jag vet inte om jag någonsin tycker att det är en bra grej. Men då var jag inte taggad på det heller, utan ville bara visa upp min låt. Nu vill jag tävla och se hur långt jag kan gå, säger hon.

Ingen Johansen

Lördagens tävling bjuder på två debutanter: Klara Hammarström med "Nobody och Paul Rey med "Talking in my sleep". Dessutom gör Mendez comeback, den här gången tillsammans med Alvaro Estrella, med låten "Vamos amigos".

En artist som däremot fortfarande inte har anlänt till arenan är Jan Johansen. Efter att Thorsten Flinck diskades fick veteranen hoppa in med kort varsel, och ska framföra den till Thorsten Flinck specialskrivna låten "Miraklernas tid".

Annons

– Det var ju väldigt tätt inpå det hände, så vi får se hur det går för honom, säger Dotter.

– Men jag vet själv från när jag och Måns gjorde ”Walk with me” (2019), då fick jag höra låten första gången en och en halv vecka innan vi körde den som mellanakt – så det går. Jan är rutinerad, han ska nog klara det galant.

Jens Bornemann/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons