Annons

Belgien kräver karantän av svenskar

Funderar ni på en sommarutflykt till Manneken Pis, Atomium eller någon annan av Belgiens sevärdheter?
Då kanske det är dags att tänka om.
Väldigt synd, säger utrikesministern om Belgiens krav på karantän för inresande svenskar.
Coronaviruset • Publicerad 13 juli 2020
Fontänbad vid Atomium i Bryssel under sommaren 2019. Arkivbild.Foto: Francisco Seco/AP/TT

Två veckors karantän samt ett obligatoriskt coronatest för inresande från Sverige till Belgien är nu vad som gäller, meddelas från det belgiska utrikesdepartementet.

Samma regler gäller även för inkommande från Leicester i Storbritannien, två områden i Spanien samt flera delar av Portugal, däribland huvudstaden Lissabon.

Annons

Sedan i helgen avråds dessutom belgiska medborgare från att göra icke nödvändiga resor till Sverige.

Resereglerna uppdateras löpande och gäller tills vidare.

"Fel strategi"

Utrikesminister Ann Linde (S) tilläts visserligen komma in för att delta i måndagens ministermöte i Bryssel, men är ändå inte förtjust i gränshindret.

– Jag tycker det är väldigt synd att det har blivit så mycket gränser i hela Europa. Huvudfrågan är ju att ha social distansering, att du tvättar händerna och att du inte går ut om du har minsta symptom. Och det spelar ingen roll om det är inom Sverige eller i något annat land, säger Linde till SVT och TT efter mötet.

– Det är fel strategi att stäng gränser. Det är inte det som gör att smittan inte sprids, anser Linde.

Många döda

Belgien är efter lilla San Marino det land i Europa som drabbats värst per capita av coronakrisen, med runt 9 800 döda. Även om antalet nya fall har sjunkit dramatiskt på senare tid finns en fortsatt oro för att spridningen ska ta fart igen.

I förra veckan skärptes därför exempelvis kraven på att bära munskydd till att gälla samtliga butiker i landet. Sedan tidigare krävs munskydd även i all kollektivtrafik, på flygplatser och järnvägsstationer.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons