GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Befäl sköt soldat i fotleden – döms

En man i 55-årsåldern råkade skjuta en hemvärnskollega i benet med sin privata pistol i samband med att de rengjorde sina vapen. Nu döms mannen till villkorlig dom och dagsböter, rapporterar .
Brott • Publicerad 14 januari 2022
Befälet i 55-årsåldern döms efter att han sköt av en soldats ben av misstag med sin privata Glock-pistol. Arkibild.
Befälet i 55-årsåldern döms efter att han sköt av en soldats ben av misstag med sin privata Glock-pistol. Arkibild.Foto: Janerik Henriksson/TT

Det var 2019 som en grupp hemvärnssoldater samlades vid Göteborgs garnison på Käringberget för att träna inför SM i skytte med automatkarbin under ledning av den nu dömde mannen, som är deltidsmilitär och befäl.

Efter att de var klara satte de sig för att rengöra sin vapen.

Plötsligt gick ett skott av. Det visade sig komma från den dömde mannens privata Glockpistol -- som han tagit med sig utan de andras vetskap.

Kulan, som snuddade vid befälets hand, träffade en av de andra soldaterna så illa att han fick en allvarlig fraktur i fotleden och var nära att dö av blodförlust.

Befälet har i förhör uppgett att han ville kontrollera pistolen men att han glömde att ta ur magasinet. Han nekar till brott.

Men du döms han alltså till villkorlig dom och 80 dagsböter à 350 kronor för grovt vållande till kroppsskada.

Domen har överklagats.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.