BB King står överst på festivalens önskelista

Politikerna har sagt ja.
Visionärerna har hämtat sig från förra årets chock.
Därmed kan alla bluesvänner koppla av.
Nyheter • Publicerad 25 november 2003
Jimmy Johansson och Anders Erlandsson laddar för nästa års Bluesfestival i Mönsterås.
FOTO: JOHAN WINSELL
Jimmy Johansson och Anders Erlandsson laddar för nästa års Bluesfestival i Mönsterås. FOTO: JOHAN WINSELLFoto: 

Det blir en festivival i Mönsterås även nästa år (20-22 maj) och högst upp på önskelistan står BB King.

Anders Erlandsson och Jimmy Johansson i bluesföreningen har kallat till "informell" presskonferens hemma hos Erlandsson i Ålem.

I det rustikt Greklandsinspirerade köket berättat duon om planer, visioner; om artister, idémöten, bollplank, om sakernas tillstånd.

Förra året vid samma tid var det andra tongångar. Skattemyndigheten hade hämtat föreningens papper för revision. Några månader senare dök ett krav på 207 000 kronor upp.

- Luften gick ur. Det var elände, jävelskap och en rejäl chock, säger Jimmy Johansson.

Anders Erlandsson säger att han blev ledsen och att hjärtat började rusa i en inte alltför angenäm takt.

Men det blev en festival till slut. I Mönsterås och Blomstermåla och med ett tunt startfält.

- Det var det viktigaste. Att vi genomförde, att vi inte gav upp.

Optimistiska tongångar

I dag är läget annorlunda, tongångarna optimistiska och herrarna pratar i mun på varandra vid köksbordet på Skansvägen.

Idéer har aldrig varit någon bristvara. Nu finns det dessutom en stabilare grund att stå på. Jimmy Johansson med sin mer kamerala inriktning har betytt mycket för Anders Erlandsson och Eeva Eneman som slitit hårt med festivalen de senaste åren.

- Jimmy och jag har känt varandra i 30 år. Klart det underlättar, säger Anders Erlandsson.

Nu när Mönsterås kommun dessutom sagt ja till att använda sporthallsområdet öppnar sig möjligheter på ett helt annat sätt.

Anders Erlandsson visar i ett block hur det kan komma att se ut i det som föreningen vill kalla Bluespalatset.

- Här finns ju allt. Två sporthallar, vattenpalats, omklädningsrum, kök, matsal, naturlig inramning och camping "på krypavstånd", säger Anders Erlandsson och låter rätt entusiastisk.

Den färdriktning som ger dessa herrar positiv energi pekades ut redan innan förra årets festival. I den fanns punkter som vision, långsiktighet, struktur, men också en öppenhet för idéer, gärna galna.

Finns i Sverige

Det finns också ett helt annat driv i jakten på artister till nästa år. Festivalarrangörerna siktar högt och försöker få hit den störste, den levande legenden BB King.

- Han finns i Sverige vid tidpunkten och nu vill vi veta om det finns en möjlighet och vad det kostar, säger Jimmy Johansson.

På listan över toppnamn finns även Miss Sugar Pie DeSanto, Jimmy McCracklin, Little Milton, Lucky Peterson, Eugene "Hideaway" Bridges och Michael Roach.

Viktigt med mångfald

Men mångfalden är viktig. Mönsterås Bluesfestival ska även i fortsättningen bjuda på olika stilar, geografisk spridning och kanske en ungdomsscen med lovande band. Rekryteringen till en genre som lider av bristen på uppmärksamhet är viktig.

Mönsterås vill även i fortsättningen vara "den största och bästa" festivalen, den festival som publik och artister pratar om.

- För kommunen betyder festivalen oerhört mycket. Samtidigt gör de en fantastisk insats. Inte bara genom sitt ekonomiska bidrag, utan också i sin marknadsföring. Nu har de också satt ihop en liten formell grupp som jobbar med festivalen. Det tycker vi är en flott gest, säger Jimmy Johansson.

Peter Ahlén
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.