Annons

Bättre vård och skola för placerade barn

Politik • Publicerad 8 oktober 2020
Placerade barn och unga ska få bättre tillgång till vård och sammanhållen skolgång. Arkivbild.
Placerade barn och unga ska få bättre tillgång till vård och sammanhållen skolgång. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Barn och unga som placerats i familjehem eller på HVB-hem ska få det bättre. Socialstyrelsen ska genom insatser stärka deras möjligheter att få bra vård, tandvård och en skolgång utan avbrott.

"Placerade barn och unga är en särskilt utsatt grupp vad gäller hälsa och utbildning och för regeringen är det viktigt att skapa förutsättningar för en stark och väl fungerande socialtjänst som möter deras behov", säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Annons

Mellan tre och fyra procent av alla barn och unga i Sverige placeras någon gång under barndomen i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB). De har ofta större behov av vård än andra jämnåriga. Många har också svårt att genomföra en obruten skolgång, särskilt ensamkommande barn och unga, enligt pressmeddelandet.

Socialstyrelsen ska dels se över vilka kunskaper som finns inom den sociala barn- och ungdomsvården i dessa frågor, dels genom insatser höja kunskaperna.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons