Annons

Fler kommuner med minusresultat

Landets kommuner och regioner förbättrade sitt sammanräknade resultat under 2019 jämfört med året innan.
Men fler kommuner än året före redovisar ett negativt verksamhetsresultat.
Ekonomi • Publicerad 3 mars 2020
Sammanräknat förbättrade landets kommuner och regioner sitt resultat under 2019. Arkivbild.
Sammanräknat förbättrade landets kommuner och regioner sitt resultat under 2019. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

Kommunsektorn, det vill säga kommunerna och regionerna sammanräknat, redovisar ett samlat verksamhetsresultat på 12,6 miljarder kronor för fjolåret. Det innebär en ökning på fyra miljarder jämfört med 2018, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

"Högre intäkter av inkomstutjämning och generella statsbidrag samt högre skatteintäkter, bidrog till det förbättrade verksamhetsresultatet. Stora delar av de riktade statsbidragen till regionerna kom sent under året, vilket innebar att de inte hunnit omsätta resurserna till verksamhet", skriver SCB i ett pressmeddelande.

Annons

Kommunernas verksamhetsresultat ökade med 0,5 miljarder, kronor jämfört med 2018, till 7,3 miljarder kronor. 40,6 procent av kommunerna redovisade ett negativt resultat för verksamheten, en ökning från 36,9 procent året före. Fyra kommuner saknas i siffrorna för 019 – Dals-Ed, Färgelanda, Mellerud och Bengtsfors.

Regionernas verksamhetsresultat uppgick till 5,3 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 1,8 miljarder kronor 2018.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig formulering kring en av orsakerna till resultatförbättringen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons