Annons

Bärplockning "modernt slaveri" enligt ministern

Politik • Publicerad 8 juli 2023
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg. Arkivbild.
Jämställdhetsminister Paulina Brandberg. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

Efter ett kaosartat fjolår för bärplockningen i Sverige vill regeringen nu reglera branschen hårt, skriver SVT Nyheter Västerbotten. Jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) liknar verksamheten vid en form av importerad slavhandel och säger att lagen måste ändras.

– Det som pågår i våra svenska skogar med de här thailändska bärplockarna kan inte beskrivas på något annat sätt än en modern form av slaveri. Och det ska självklart inte förekomma i Sverige. Det är helt oacceptabelt, säger hon till SVT.

Annons

I år har 6 000 personer ansökt om att få plocka bär i Sverige. Förra året skrev 250 thailändare till regeringen och vittnade om allvarliga missförhållanden inom branschen. Bland annat ska många återvänt till Thailand skuldsatta.

– Det ska inte finnas några zoner där människohandel eller slaveri kan gå straffritt i Sverige. Vi måste se till att myndigheterna får de verktyg och resurser som krävs för att de ska kunna agera kraftfullt, säger Brandberg.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons