Annons

Bank of England tar också till räntesänkning

Först Fed, nu Bank of England och i morgon ECB?
Många tror nu att Europeiska centralbanken följer efter och sänker styrräntan.
Ekonomi • Publicerad 11 mars 2020
Bank of England sänker sin styrränta.
Bank of England sänker sin styrränta.Foto: Matt Dunham/AP/TT

På morgonen kom beskedet att Bank of England sänker styrräntan med 50 punkter till 0,25 procent. Beskedet var både väntat och oväntat.

Oväntat i form av att nästa räntebesked egentligen var planerat till först den 26 mars men att Bank of England nu gör bedömningen att situationen med coronavirusets ekonomiska konsekvenser är så pass akut att åtgärden behöver genomföras omgående.

Annons

Väntat i form av att man därmed följer efter amerikanska centralbanken, Federal Reserve liksom Kanada och Australien i att nu vidta åtgärder för att stimulera ekonomin och göra det billigare för olika verksamheter att låna kapital.

Beskedet fick det brittiska pundet att inledningsvis tappa mark mot den amerikanska dollarn medan Londonbörsen fick en skjuts uppåt och vid öppningen steg FTSE100-indexet 1,7 procent.

Nästa tunga besked kommer redan imorgon när relativt nytillträdda chefen för Europeiska centralbanken (ECB) Christine Lagarde ska presentera sitt andra räntebesked. I december lämnades den viktigaste räntan, inlåningsräntan, oförändrad på rekordlåga minus 0,5 procent medan den traditionella styrräntan låg kvar på noll.

Sedan dess har dock den globala ekonomin hamnat i ett helt annat läge med coronavirusets utbrott. Därför höjs nu kraven på en förändring även från ECB:s sida.

Svar ges imorgon eftermiddag.

Tobias Österberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons