Annons

Bakslag för Huawei i 5G-tvisten

Det blev ett nytt bakslag för Huawei i Högsta förvaltningsdomstolen. Följt av en andra smocka i förvaltningsrätten i Stockholm.
Post- och telestyrelsen (PTS) drar slutsatsen att 5G-auktionen kan inledas nästa vecka.
Ekonomi • Publicerad 15 januari 2021
Nytt domstolsbakslag för Huawei. Arkivbild
Nytt domstolsbakslag för Huawei. ArkivbildFoto: Mark Schiefelbein AP/TT

Kinesiska Huawei har försökt att göra allt i sin makt för att få domstolen att stoppa den kommande svenska 5G-auktionen.

Domstolens beslut innebär nu att kammarrättens tidigare dom gäller, nämligen att PTS beslut att stänga ute Huawei från den svenska 5G-marknaden gäller tills vidare och att PTS kan genomföra 5G-auktionen som är planerad till på tisdag kommande vecka.

Annons

– Vi har sedan tidigare aviserat att auktionen inleds den 19 januari, så det gör den, säger Petter Öhrn, pressansvarig på PTS.

Ännu ett Huaweibakslag

Senare under fredagen kom dessutom beskedet från förvaltningsrätten i Stockholm att Huawei inte har rätt att överklaga Post- och telestyrelsens beslut att återuppta 5G-auktionen.

"Enligt domstolens mening påverkas inte Huawei eller någon annan av beslutet på ett sådant sätt att det kan överklagas. Överklagandet har därför avvisats och tas alltså inte upp till prövning av domstolen", säger chefsrådmannen Ulrika Melin i ett pressmeddelande.

Flera processer

Huawei har ansett att det är fel att PTS planerar att gå vidare med 5G-auktionen innan en slutlig domstolsprövning är avgjord. Huawei driver rättsliga prövningar som bland annat handlar om PTS villkor att förbjuda operatörer från att använda Huawei-produkter i 5G-nätet.

"Det är självklart att vi kommer att försöka uttömma alla juridiska möjligheter för att skydda våra tillgångar, våra kunders möjligheter att välja oss och våra medarbetares arbetsplatser", säger Kenneth Fredriksen, ansvarig för den nordiska och baltiska marknaden på Huawei, i ett pressmeddelande.

Det nu avgjorda ärendet avser kammarrättens dom som innebar att PTS inte behövde pausa sin auktionsprocess i väntan på beslut i de andra mål som fortfarande pågår.

Bakgrund: Tvisten mellan Huawei och PTS

Den 20 oktober meddelade Post- och telestyrelsen (PTS) att operatörer som ska delta i den svenska 5G-utbyggnaden inte får använda utrustning från kinesiska Huawei och ZTE.

"Nyinstallation och ny implementering av centrala funktioner för radioanvändning i frekvensbanden får inte genomföras med produkter från Huawei och ZTE", skrev myndigheten i sitt pressmeddelande om beslutet.

Befintlig utrustning från Huawei och ZTE ska också, enligt PTS, tas bort.

Beslutet kom efter en säkerhetsprövning, gjord i samarbete med Försvarsmakten och Säpo, inför den kommande auktionen av svenska 5G-frekvenser.

Enligt Säpo bedriver Kina omfattande cyberspionage och att alla kinesiska företag är underkastade att rapportera till kinesiska myndigheter.

Huawei nekar till att medverka till spionage.

Bolaget har inlett ett flertal rättsprocesser mot PTS gällande beslutet som de anser felaktigt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons