Annons

Tiotusentals behöver hjälp efter Dorian

Tiotusentals människor i Bahamas är i behov av hjälp sedan orkanen Dorian dragit fram över landet.
Hittills är 30 människor bekräftat döda till följd av ovädret, men dödssiffran befaras stiga kraftigt.
Väder • Publicerad 6 september 2019
Folk sitter mellan sönderslitna palmer utanför Marsh Harbours flygplats i norra Bahamas.
Folk sitter mellan sönderslitna palmer utanför Marsh Harbours flygplats i norra Bahamas.Foto: Gonzalo Gaudenzi/AP/TT

Orkanen har nedgraderats till en kategori 1-storm. Men med vindstyrkor på drygt 40 meter per sekund varnar orkancentrat NHC fortfarande för svallvågor och översvämningar längs med delar av North Carolinas kust i USA.

"Dorian lär förbli en kraftfull orkan medan dess öga rör sig nära eller längs med North Carolinas kust", skriver NHC.

Annons

Många invånare längs kusten i USA rapporteras ha hörsammat myndigheternas evakueringsorder medan andra stannat kvar och skyddar sina hem med hjälp av plywoodskivor i förberedelse för att rida ut stormen.

Tiotusentals i nöd

Redan i torsdags orsakade Dorians västra flank översvämningar i flera orter längs med North och South Carolinas kust och strömavbrott som drabbat hundratusentals invånare. Ovädret väntas påverka USA:s och Kanadas östkust i flera dygn, och sedan i försvagad form nå Grönland.

Dorian var klassad som en kategori 5-storm – den högsta nivån på skalan – när den drog in över norra Bahamas i söndags och lämnade efter sig katastrofal förödelse. AFP:s utsända reportrar rapporterar om totalförstörda hus, omkullvälta fordon och omfattande översvämning i staden Marsh Harbour på Abaco-öarna i nordöstra Bahamas.

Den officiella dödssiffran är än så länge 30. Men man har redan siktat fler lik, som ännu inte bekräftats formellt. Den slutliga siffran över offer kommer att vara "mycket högre", säger hälsominister Duane Sands.

"Ödelagt överallt"

FN bedömer att 70 000 människor i Bahamas är i akut behov av nödhjälp.

– Ingenting är omöjligt men återhämtningen kommer att ta lång tid, säger Haida Guillaume, invånare i staden Marsh Harbour som drabbats hårt av orkanen.

– Det är 100 procents ödelagt överallt, säger Guillaume.

Världsorganisationens livsmedelsprogram WFP meddelar att den är på väg att leverera åtta ton mat till önationen.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons