unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Avhoppad spion vittnar om Kinas påverkan

En kinesisk spion har hoppat av och flytt till Australien.
Han berättar hur Kina verkar i det dolda för att påverka andra länder – inte minst Hongkong och Taiwan – och hur han själv var delaktig i en kidnappning av den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhais kollega.
Hongkongbor passerar ingången till den kontorsbyggnad där det kinesiska bolag som den avhoppade spionen Wang Liqiang arbetade för har sitt högkvarter.
Hongkongbor passerar ingången till den kontorsbyggnad där det kinesiska bolag som den avhoppade spionen Wang Liqiang arbetade för har sitt högkvarter.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT
Det kinesiska regimkopplade bolaget heter China Innovation Investment Limited. Här är deras kontor.
Det kinesiska regimkopplade bolaget heter China Innovation Investment Limited. Här är deras kontor.
Foto: Ng Han Guan/AP/TT

"Jag har personligen varit involverad och deltagit i en rad spionaktiviteter", meddelar Wang Liqiang i ett formellt och edsvuret uttalande han lämnat till Australiens säkerhets- och underrättelsetjänst Asio.

Wang befinner sig i Australien där han söker politisk asyl och regeringens beskydd. Han är den första kinesiska agenten som träder fram i det offentliga på detta vis, rapporterar The Age , The Sydney Morning Herald och tv-programmet 60 Minutes, som gemensamt tagit sig an Wangs vittnesmål.

Kinesiska spioner har infiltrerat demokratirörelsen i Hongkong, lägger sig i Taiwans val och har en grupp som verkar i Australien, säger Wang, vars utsagor delvis styrks av dokumentation och västerländska underrättelsekällor.

Bolag som täckmantlar

Kina "infiltrerar alla länder inom områden som militär, näringsliv och kultur för att uppnå sina mål", säger Wang Liqiang, och beskriver hur landets underrättelsetjänster och det enväldiga kommunistpartiet använder olika till synes privata företag som täckmantel för omfattande underrättelseverksamhet.

Själv har han varit verksam i Hongkong, berättar Wang, där han via just ett sådant företag samlade information om demokratiaktivister, bedrev påverkanskampanjer på nätet och koordinerade personer som infiltrerade universitet. De uppges också ha angripit ledande figurer bland aktivisterna på olika sätt.

– Vi skickade några studenter för att gå med i studentorganisationen och de låtsades stödja självständighet i Hongkong. De tog reda på information om dessa självständighetsförespråkande aktivister. . . och offentliggjorde all information om dem, deras föräldrar och familjemedlemmar, säger han.

Bekräftar kidnappning

Wang Liqiang berättar att han också var delaktig när fem Hongkong-bokförläggare försvann för att sedan dyka upp som gripna i Fastlandskina – bland dem den ännu fängslade svensk-kinesen Gui Minhai – vilket befaras ha varit regelrätta kidnappningar.

Wang säger att han var med och planerade kidnappningen av Guis brittisk-kinesiska kollega Lee Bo. Lee försvann vid årsskiftet 2015-2016 och är ett extra känsligt fall, då han till skillnad från sina fyra kollegor misstänks ha blivit frihetsberövad i Hongkong, i strid med rättsordningen enligt "Ett land, två system"-principen.

– Vår medarbetare berättade senare att han skickade sex agenter som tog Lee Bo från lagret på (bokaffären) Causeway Bay Books direkt till Fastlandskina, säger Wang Liqiang.

Att väcka uppmärksamhet och rädsla i Hongkong var själva syftet med kidnappningen, tillägger han.

Wang berättar om en till person som var inblandad i kidnappningen, en person med hög grad inom Kinas underrättelsesfär – som samtidigt är en högt uppsatt chef på ett stort asiatiskt tv-bolag. De australiska medierna namnger inte denne av juridiska skäl.

"Beordrade lönnmord"

Innan sin resa till Australien tidigare i år säger sig Wang ha fått i uppdrag att resa till Taiwan under falsk identitet för att delta i en omfattande insats för att påverka opinionen inför nästa års presidentval där. För detta fick han en ny sydkoreansk identitet, med ett pass som han visar upp för de australiska medierna.

Wang Liqiang samarbetar nu på något vis med den australiska underrättelsetjänsten. Han har bland annat berättat att Peking beordrat flera lönnmord utomlands – bland annat i Australien, uppger regeringskällor för etermediebolaget ABC.

Samtidigt hanteras hans asylansökan.

– Jag vet mycket väl att det inte går att lita på Kinas kommunistiska parti. När jag åker tillbaka kommer jag att dö, säger Wang.

Kinesisk polis beskriver i ett uttalande Wang Liqiang som en "arbetslös bedragare på flykt" och säger att de handlingar han visat upp är förfalskade, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Läs mer

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Emmaboda

Länet: M-motion fick svar – efter två år

Eva Regin-Johnston (M) lämnade in en motion om mer fysisk aktivitet i skolan för drygt två år sedan. På måndagen behandlades den i kommunfullmäktige.

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO-stjärnan Palmberg skadad

Fröberg om mystiska skadan: ”Utgår från att det inte är så illa”

IKO väntar fortfarande på besked om hur allvarlig skadan är.

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Småland

Elitdomare i fotboll häktad – misstänks för mångmiljonbluff

Misstänks vara en av huvudmännen i ett jättelikt momsbedrägeri.

Kalmar

Kalmar: Person påkörd – förd till sjukhus

Olyckan ska ha inträffat strax före klockan 06.30.

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Coronautbrottet i länet

TV: "Vi ser inga tecken på ökning i Kalmar län”

Se regionens pressträff om covid-19-läget i länet.

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Liverapportering

Repris: Så var matchen mellan Kalmar FF – Varbergs Bois

Sporten direktrapporterar från matchen.