Annons

Avgörande år för pressad Macron

En stor förändrare – eller bara en parentes?
Det närmaste året blir avgörande för Emmanuel Macron på posten som Frankrikes president.
Motståndarna laddar redan för valet 2022.
Frankrike • Publicerad 3 juli 2020
Som fransk miljöminister 2014-2017 var Ségolène Royal djupt involverad i framtagandet av Paris-avtalet 2015. Nu funderar hon på en ny presidentvalskampanj till 2022. Arkivbild.
Som fransk miljöminister 2014-2017 var Ségolène Royal djupt involverad i framtagandet av Paris-avtalet 2015. Nu funderar hon på en ny presidentvalskampanj till 2022. Arkivbild.Foto: Maja Hitij/dpa/AP/TT
Emmanuel Macron är Frankrikes yngste ledare sedan Napoleon-tiden. Vid tillträdet 2017 hade han ännu inte fyllt 40. Arkivbild.
Emmanuel Macron är Frankrikes yngste ledare sedan Napoleon-tiden. Vid tillträdet 2017 hade han ännu inte fyllt 40. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron har haft det tungt inrikespolitiskt under sina tre år vid makten. Arkivbild.
Frankrikes president Emmanuel Macron har haft det tungt inrikespolitiskt under sina tre år vid makten. Arkivbild.Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Sveriges ambassadör i Frankrike, Veronika Wand-Danielsson, räknar med att president Emmanuel Macron har ett år på sig att agera innan nästa presidentvalskampanj drar igång på allvar. Arkivbild.
Sveriges ambassadör i Frankrike, Veronika Wand-Danielsson, räknar med att president Emmanuel Macron har ett år på sig att agera innan nästa presidentvalskampanj drar igång på allvar. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT
EU-parlamentsledamoten Yannick Jadot ses av många som tänkbar presidentvalskandidat för franska miljöpartiet EELV. Arkivbild.
EU-parlamentsledamoten Yannick Jadot ses av många som tänkbar presidentvalskandidat för franska miljöpartiet EELV. Arkivbild.Foto: Stephane de Sakutin/AP/TT
Borgmästare Anne Hidalgo i Paris har hittills sagt envist nej till att kandidera i nästa presidentval. Inom Socialistpartiet (PS) hoppas ändå många att hon ändrar sig. Arkivbild.
Borgmästare Anne Hidalgo i Paris har hittills sagt envist nej till att kandidera i nästa presidentval. Inom Socialistpartiet (PS) hoppas ändå många att hon ändrar sig. Arkivbild.Foto: Wiktor Nummelin/TT

Entusiasmen var enorm när den 39-årige förre ekonomiministern i maj 2017 valdes till landets yngste ledare sedan Napoleon-tiden.

Macron svepte in med löften om att vara något annat än den etablerade högern och vänstern som styrt landet sedan andra världskriget. Han skulle få ordning på finanserna igen och modernisera ett Frankrike som tappat fart.

Annons

Än så länge går det dock ganska trögt. Coronapandemin har effektivt satt stopp för den ekonomiska uppgång som var på väg i våras. Och dessförinnan har de senaste åren mest präglats av starka proteströrelser: dels från allehanda fackförbund, dels från de så kallade gula västarna.

– Han gick kanske fram lite väl fort, det är nog också hans egen recension nu i efterhand, med att illa förankrat söka reformera på lite för många områden samtidigt. Då utmanas många samhällsgrupper, allt från sjukhusvårdpersonalen till studenter och transportarbetare, analyserar Sveriges avgående Paris-ambassadör Veronika Wand-Danielsson.

Många har svårt

Resultatet har blivit en Macron i motvind. Hans blott treåriga liberala partirörelse LREM gjorde ett uselt kommunalval på båda sidor om coronakrisen. I parlamentet har diverse avhopp lett till en förlorad majoritet.

Enda trösten är måhända att motståndarna inte heller går särskilt bra.

Den senaste opinionsmätningen inför nästa presidentval placerar Macron och Marine Le Pen från Nationell samling (tidigare Nationella fronten) i solklar ledning före alla andra i första omgången, med vardera 27–28 procent av rösterna. Varpå Macron sedan är klar favorit i omgång två – om än med rejält mycket mindre marginal än i valet 2017: 55 procent mot 45.

Kandidaterna från övriga partier ligger i bästa fall på strax över tio procent.

Dags för en kvinna?

Det hindrar ändå inte motståndarna från att drömma.

Högerpartiet Republikanerna (LR) hoppas på Édouard Philippe, nyavgången premiärminister med klart bättre popularitetssiffror än Macron. Även om han blir mer tillgänglig som kandidat när han nu återvänder till sin gamla roll som borgmästare i Le Havre, är det dock fortsatt tveksamt om han kommer att vilja kandidera mot "sin" president, med tanke på hur nära han och Macron arbetat sedan 2017.

Socialistpartiet (PS) håller tummarna för att Paris återvalda borgmästare Anne Hidalgo ska ångra sitt flitigt upprepade nej till en presidentvalskampanj.

– Hon skulle kunna bli en joker för socialisterna genom att också vara miljöinriktad, som hon visat i Paris, säger förre EU-parlamentsledamoten Daniel Cohn-Bendit till belgiska tidningen Le Soir.

Annons

En annan tänkbar kandidat med liknande bakgrund är Ségolène Royal, tvåa i presidentvalet 2007.

– Kvinnornas tid har kommit. Jag skulle kunna leda kampen för en vänsterunion 2022, säger hon själv till tidningen Le Figaro.

Grönt uppsving

De stora gröna framgångarna i årets kommunalval skapar även grogrund för en stark kandidat från miljöpartiet EELV, möjligen i form av EU-parlamentsledamoten Yannick Jadot.

– Jag har en galen dröm om en andra valomgång 2022 mellan Macron och Jadot. Det skulle bli en fantastisk debatt. Det skulle ge fransmännen möjlighet att välja tempo i klimatomställningen, säger Cohn-Bendit, veteran från den franska ungdomsrörelsen 1968 och sedermera EU-parlamentsledamot för både tyska och franska miljöpartier.

För att tas på allvar i presidentkampen måste dock de gröna växa rejält. Yannick Jadot ligger än så länge bara på 8 procents stöd i presidentvalsopinionen.

Sista fasen

Samtidigt är Emmanuel Macron fortfarande inne på att lyckas och få en rejäl majoritet bakom sig igen. Fast då lär det krävas kompromisser.

– Inrikespolitiskt förväntas det bli en tuff period framöver. Frankrike är splittrat mellan städerna och landsbygden vilket också blev tydligt vid de senaste kommunalvalen. Läget är relativt skört runt om i landet. Det kan innebära att presidenten sannolikt kommer att behöva acceptera fler eftergifter för att få igenom prioriterade reformer så som pensionsreformen, säger Veronika Wand-Danielsson.

Utrikespolitiskt har Macron haft det lättare och bland annat lyckats få Tyskland att engagera sig starkare i EU-politiken. Men det är inrikesframgångar han behöver får kunna bli omvald.

Och det börjar redan bli bråttom.

– Han har ungefär ett år på sig innan presidentvalskampanjen kommer i gång på allvar och då kommer han inte att kunna genomföra mycket. Detta anses redan vara sista fasen i hans mandatperiod, säger Wand-Danielsson i Paris.

Fakta: Emmanuel Macron

Emmanuel Macron (född 1977) är Frankrikes president sedan 2017 och landets yngste ledare sedan Napoleon. Macron är från nordfranska Amiens och var inledningsvis engagerad i socialistpartiet PS. Han var ekonomisk rådgivare för president François Hollande och ekonomiminister från 2014, innan han 2016 hoppade av och startade egna mittenrörelsen Republiken på väg (LREM).

I Macrons regering sitter flera ministrar med bakgrund i andra partier, exempelvis premiärminister Édouard Philippe och finansminister Bruno Le Maire från konservativa LR och utrikesminister Jean-Yves Le Drian från PS.

Presidenten är gift med Brigitte (född 1953) som tidigare var lärarinna på hans gymnasieskola. Paret har inga egna barn. Hon har dock tre sedan tidigare äktenskap.

Fakta: Emmanuel Macron

Nio man har suttit som presidenter i Frankrike sedan en grundlagsändring 1958 skapade vad som kallas "den femte republiken":

1958–59 (egentligen sedan 1954): René Coty (1882–1962)

1959–69: Charles de Gaulle (1890–1970)

1969–74: Georges Pompidou (1911–74)

1974–81: Valéry Giscard d'Estaing (född 1926)

1981–95: François Mitterrand (1916–96)

1995–2007: Jacques Chirac (1932–2019)

2007–12: Nicolas Sarkozy (född 1955)

2012–17: François Hollande (född 1954)

2017–: Emmanuel Macron (född 1977)

Fotnot: Mandatperioderna var fem år från 1959-1974 och sedan 2002, däremellan sju år. Coty, de Gaulle, Pompidou, Giscard d'Estaing, Chirac och Sarkozy kom från olika högerpartier medan Mitterrand och Hollande representerade Socialistpartiet (PS). Macron tillhör liberala LREM.

Fakta: Emmanuel Macron

Så här ser den senaste opinionsmätningen inför första valomgången i presidentvalet i Frankrike 2022 ut:

KandidatpartistödMarine Le Pennationalistiska RN27-28Emmanuel Macronliberala LREM26-28Xavier Bertrand/François Baroinkonservativa LR12Jean-Luc Mélenchonvänsterpartiet FI11-12Yannick Jadotmiljöpartiet EELV8Nicolas Dupont-Aignanhögernationalistiska DLF5-5,5Olivier Fauresocialdemokratiska PS3

Fotnot: Mätningen är gjord i två varianter, den ena med Bertrand som LR-kandidat, den andra med Baroin. Båda ger partiets kandidat 12 procents stöd. I en potentiell andra valomgång mellan Le Pen och Macron stöds Macron av 55 procent mot 45 för Le Pen.

Källa: Opinionsinstitutet Ifop-Fiducial.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons