Annons

Avgiftsfri kollektivtrafik i "oljehuvudstaden"

Norges fjärde största stad Stavanger, som utgör hjärtat för landets oljeindustri, har infört avgiftsfri kollektivtrafik.
Ekonomi • Publicerad 6 juli 2023
Edvard Grieg-oljefältet i Nordsjön, som ligger cirka 180 kilometer väster om Stavanger. Arkivbild.
Edvard Grieg-oljefältet i Nordsjön, som ligger cirka 180 kilometer väster om Stavanger. Arkivbild.Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB/TT

Från och med den 3 juli är det möjligt för Stavangerborna att ladda ned en mobilapp som beviljar avgiftsfria biljetter till kommunens kollektivtrafik, vilken omfattar bussar, tåg och lokala färjor som trafikerar öar längs kusten, rapporterar Bloomberg.

Det bor knappt 320 000 människor i Stavangers storstadsområde. Redan före lanseringen hade 40 000 personer registrerat sig och skapat ett konto. En buss- och tågbiljett för en vuxen person kostar i vanliga fall 42 norska kronor, motsvarande 43 svenska kronor.

Annons

Stavanger är långt ifrån den första staden att pröva nolltaxa i kollektivtrafiken. Tallinn och Luxemburg är två välkända exempel. Men det som gör att Stavanger nu sticker ut är faktumet att staden länge har varit känd som centrum för Norges enorma olje- och gasindustri.

Nu försöker Stavanger i stället profilera sig som Norges "energihuvudstad", något som bland annat ska uppnås genom att ersätta oljeriggarna till havs med vindkraftverk.

Staden har satsat 200 miljoner norska kronor i avgiftssubventioner för projektet. Kommunen uppskattar att beloppet kommer att betala biljettpriserna för alla som använder appen i cirka ett år.

När summan är förbrukad kommer ytterligare finansiering att behövas, under förutsättningen att projektet bedöms vara framgångsrikt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons