Annons

Australisk strejk pressar upp gaspriset

Priset på naturgas fortsätter pressas uppåt på den europeiska marknaden, för tredje handelsdagen i rad. Bakgrunden är en strejk som slår mot Australiens naturgasexport.
Ekonomi • Publicerad 11 september 2023
En strejk som riskerar att utvidgas i veckan mot Chevron i Australien trycker upp priserna på naturgas i Europa. Arkivbild.
En strejk som riskerar att utvidgas i veckan mot Chevron i Australien trycker upp priserna på naturgas i Europa. Arkivbild.Foto: Rogelio V. Solis AP/TT

Strejken inleddes partiellt i fredags förra veckan och slår mot verksamheten på energikoncernen Chevrons anläggningar i Gorgon och Wheatstone, Australien. De berörda anläggningarna stod i fjol för omkring 7 procent av det globala utbudet av flytande naturgas (LNG).

På torsdag kommer strejken utvidgas om fackförbund och Chevron då inte har gjort upp om ett avtal, enligt fackförbunden.

Annons

Leveranserna av LNG från Norge till Europa begränsas samtidigt av underhållsarbeten, bland annat på det så kallade Trollfältet.

Ett terminskontrakt för leverans av naturgas nästa månad hade vid 10-tiden på måndagen lyft med drygt 6 procent till 36:60 euro per megawattimme.

Europeiska gaslager är dock fyllda till 94 procent, vilket är en ovanligt hög nivå för säsongen. Dessutom pekar väderprognoserna för september och oktober mot att uppvärmningssäsongen kommer att dröja ett tag till.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons