Annons

Australisk skarp signal: Släpp Assange!

Australiens premiärminister Anthony Albanese är frustrerad över USA:s fortsatta ansträngningar att få wikileaks-grundaren Julian Assange utlämnad.
"Det räcker nu", säger han i en tv-intervju.
Australien • Publicerad 5 maj 2023
Australiens premiärminister Anthony Albanese är frustrerad över USA:s fortsatta ansträngningar att få wikileaks-grundaren Julian Assange utlämnad.Foto: AP/TT

"Det finns inget att tjäna på att Assange sitter fortsatt fängslad", säger Albanese i en intervju med tv-kanalen Australian Broadcasting Corp.

Wikileaks grundare Julian Assange är australisk medborgare och sitter sedan fyra år tillbaka fängslad i Belmarsh-fängelset i Storbritannien. Innan dess tillbringade han sju år på Ecuadors ambassad i London, dit han tog sin tillflykt för att få asyl.

Annons

Enligt den australiske premiärministern måste Assanges fall analyseras för att se huruvida den tid han suttit fängslad överskrider den tid som kan anses vara "rimlig" – om anklagelserna som riktas mot honom kan beläggas.

“Jag vill bara säga att det räcker nu. Det finns inget att vinna på att fortsätta att hålla honom fängslad", säger Albanese i intervjun.

I juni 2022 gav den dåvarande brittiska inrikesministern Priti Patel grönt ljus för att utlämna Assange till USA, ett beslut som wikileaks-grundaren har överklagat.

Skulle Assange utlämnas till USA kan han åtalas för att via wikileaks ha publicerat hundratusentals läckta dokument om bland annat USA:s krig i Irak och Afghanistan.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons