Australien planerar för öppning

Australien sällar sig till de länder som börjar lätta på restriktionerna som infördes för att hindra spridningen av covid-19.
Australien • Publicerad 8 maj 2020
Folktomt utanför operahuset i Sydney i mars. Arkivbild.
Folktomt utanför operahuset i Sydney i mars. Arkivbild.Foto: MARTIN YNGVE/TT

Australien ska successivt öppna igen, med målet att alla restriktioner ska vara borta i juli, meddelar premiärminister Scott Morrison, som betonar att landet inte ska skynda igång öppnandet.

– Vi ska gå, inte springa, sade Morrison på fredagens presskonferens.

Sedan i slutet av mars har restauranger och offentliga lokaler varit stängda och landets invånare har endast fått röra sig utomhus för att göra nödvändiga ärenden eller motionera. När restriktionerna nu ska börja lätta är det upp till varje delstat och territorium att själv bestämma takten, men det kommer att ske i tre steg som har beslutats nationellt.

I den första fasen kommer till exempel restauranger, kaféer, butiker, bibliotek och lekplatser att öppna. Det blir även tillåtet att resa lokalt och regionalt igen.

I fas två kommer det att bli tillåtet med sammankomster på 20 personer. Gym, biografer, skönhetssalonger och campingar får öppna och vissa resor mellan delstaterna medges.

I fas tre tillåts sammankomster på upp till 100 personer. Alla ska kunna återgå till sina arbetsplatser och nattklubbar och pubar får öppna. Internationella studenter kommer även att kunna återvända till landet. Det fria internationella resandet kommer däremot inte återupptas inom överskådlig tid, enligt premiärminister Morrison.

Australien har lyckats stävja spridningen av coronaviruset sedan restriktionerna infördes. Landet har hittills knappt 7 000 bekräftade fall, varav 97 personer har avlidit, enligt siffror från Johns Hopkins-universitetet i USA.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.