Annons

Australien straffar Irans moralpolis

Australien riktar sanktioner mot Irans moralpolis på grund av dess kränkningar av mänskliga rättigheter, . Beskedet kommer efter motstridiga uppgifter om moralpolisens framtid.
Australien • Publicerad 10 december 2022
De omfattande protesterna bröt ut efter det att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i moralpolisens förvar, och har spridit sig över världen. Bild från Washington, USA.Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

Sanktioner riktas även mot frivilligmilisen Basij och sex iranska individer som kopplas samman med den islamiska diktaturens våldsamma tillslag mot demonstranter i landet.

De omfattande protesterna bröt ut efter det att 22-åriga Mahsa Zhina Amini dog i moralpolisens förvar den 16 september.

Annons

Australien ansluter sig också till internationella ansträngningar för att rikta ekonomiska sanktioner mot försäljningen av iranska drönare till Ryssland, som använts i kriget i Ukraina.

"Australien står med folket i Ukraina och med folket i Iran", säger utrikesminister Penny Wong i ett uttalande.

Det australiska beskedet om straffåtgärder kommer dagarna efter det att Irans statsåklagare Mohammad Jafar Montazeri uppgivit att landets moralpolis läggs ned. Men, fortsatte han enligt den statliga nyhetsbyrån Isna:

– Givetvis kommer rättsväsendet fortsätta övervaka socialt beteende i samhället.

Han har senare också förtydligat, i andra statskontrollerade medier, att ingen ansvarig myndighet bekräftat att moralpolisen läggs ned.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons