Annons

Attentat i Gävle ett av alltfler "ryska dåd"

Tumso Abdurachmanov vaknar av ett stenhårt slag i huvudet. Ovanpå honom i sängen sitter en okänd person med en hammare.
Så börjar, enligt honom själv, det mordförsök i Gävle som misstänks vara det senaste av allt vanligare attentat i Europa som beställts från Ryssland.
Brott • Publicerad 6 mars 2020
Tumso Abdurachmanov utsattes enligt åklagare för ett mordförsök i Gävle. Han och andra exiltjetjener tvivlar inte på att det var beställt från Ryssland. Arkivbild.
Tumso Abdurachmanov utsattes enligt åklagare för ett mordförsök i Gävle. Han och andra exiltjetjener tvivlar inte på att det var beställt från Ryssland. Arkivbild.Foto: Francesca Ebel/AP/TT
Den ryska delrepublikens talman Magomed Daudov hade öppet hotat regimkritikern Tumso Abdurachmanov. Arkivbild.
Den ryska delrepublikens talman Magomed Daudov hade öppet hotat regimkritikern Tumso Abdurachmanov. Arkivbild.Foto: AP/TT
Rysslands president Vladimir Putin och Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Arkivbild.
Rysslands president Vladimir Putin och Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov. Arkivbild.Foto: Alexei Druzhinin/Kreml/AP/TT

Den 34-årige Abdurachmanov, känd tjetjensk regimkritisk bloggare, får flera hammarslag i huvudet och börjar blöda kraftigt. Men han får tag i hammaren och utdelar själv flera slag mot sin ovälkomne gäst, som blir liggande på golvet. Abdurachmanov filmar sen när mannen säger sig vara utsänd av en man i den ryska delrepubliken Tjetjenien för att "skrämmas".

Så beskriver bloggaren själv, i ett Youtube-klipp, och hans advokat Jens Sjölund för TT, händelseförloppet den 26 februari.

Annons

Den utpekade angriparen är en 29-årig ryss, nu häktad för mordförsök. Han förnekar brottet.

"Var på din vakt"

Säkerhetspolisen samverkar med utredarna i fallet. Och åklagaren Therese Stensson svarar jakande på frågan om ett beställningsdåd från Ryssland är ett av spåren, som Abdurachmanov själv har gått ut med i en videoblogg.

– Vi jobbar på att försöka få fram vilket motiv och vilken bakgrund man kan bevisa, och det är klart att vi beaktar det som har kommit ut i medierna via målsäganden (bloggaren), säger Stensson.

Den kände tjetjenske självständighetsförespråkaren hade nämligen hotats öppet i mars 2019 av Magomed Doudov, närmaste medarbetare till Tjetjeniens ökänt brutale ledare Ramzan Kadyrov. Abdurachmanov hade i en video kallat Kadyrovs far, delrepublikens förre president, för förrädare. Doudov svarade då att bloggaren skulle spåras och hämnd utkrävas:

– Från och med nu, se till att låsa dörren när du går till sängs. Och var på din vakt när du går ut, sade han live på Instagram.

Doudov har senare påstått att han misstolkats. Han har också utpekats som den som verkställer specialoperationer åt Kadyrov och den som ledde häxjakten på homosexuella 2017 (detta förnekas av Doudov själv, och regimen avfärdar förföljelser av sexuella minoriteter).

135 knivhugg

Angreppet ägde rum på Doudovs 40-årsdag, den 26 februari. Bloggaren tolkar det som en "obskyr födelsedagspresent", säger advokat Jens Sjölund.

Abdurachmanov vill se ett självständigt Tjetjenien och ser Kadyrov som Moskvas nickedocka, men bloggaren är inte känd för att förespråka våld. Han är bara den senaste av minst tolv tjetjenska regimkritiker i exil i Europa som utsatts för våldsdåd, flera med dödlig utgång. Människorättsorganisationer har pekat ut Kadyrov som ansvarig.

Så sent som den 30 januari dödades regimkritikern Imran Alijev – med 135 knivhugg – på sitt hotellrum i Lille i Frankrike.

Och i augusti i fjol sköts separatisten Zelimchan Changosjvili ihjäl i en park i Berlin mitt på blanka dagen. En man som har avslöjats som agent för den ryska säkerhetstjänsten FSB sitter häktad. President Vladimir Putin kallade Changosjvili för en "grym och blodtörstig person" som legat bakom ett terrordåd i Moskvas tunnelbana.

Allt fler dåd

Annons

De tre senaste attackerna mot regimkritiker har gjort tjetjener i exil väldigt oroliga, berättar en rad källor för TT.

– Det har skett en upptrappning av den här typen av attacker. Nu har det varit flera fall inom några månader, säger en tjetjensk journalist verksam i Europa som inte vill skylta med sitt namn.

Flera tjetjenska iakttagare hävdar att myndigheterna i Groznyj och Moskva gör gemensam sak.

– Allt tyder på att de som beställde dåden inte gjorde det på egen hand, att de behövde hjälp från de centrala myndigheterna i Ryssland. Det krävdes Moskvas godkännande och kapacitet, säger journalisten.

Det uppmärksammade försöket att giftmörda den tidigare ryske agenten Sergej Skripal och hans dotter i Storbritannien 2018 ska också ses i det ljuset, tycker de.

Ännu en misstänkt

Tumso Abdurachmanov själv anser att det misstänkta attentatet mot honom var beställt av proffs – men utfört av en amatör, kanske för att det inte skulle framstå som statligt sanktionerat.

Dels på grund av hotbilden, dels för att Abdurachmanov nekats asyl i Polen, gömde han sig i Sverige sedan i fjol. Inte ens hans familj ska ha vetat var han befann sig. Ändå hittades bloggaren.

– Vi har två teorier, antingen fick någon syn på honom, eller så spårades han elektroniskt, säger Jens Sjölund.

Både Sjölund och exiltjetjener talar om att Kadyrovregimen har flyktingspioner.

– Det finns många i Sverige, hävdar en exiltjetjensk människorättsaktivist.

Ola Westerberg/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons