GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åtta fast i översvämmad gruva i nära en månad

Åtta arbetare saknas fortfarande sedan en gruva i Burkina Faso översvämmats i april. Räddningsarbetare kämpar nu mot klockan för att pumpa ut vatten från gruvan, rapporterar .
Burkina Faso • Publicerad 14 maj 2022

De åtta arbetarna har varit fast under jord i nära en månad, sedan kraftiga regn den 16 april orsakade översvämningar vid zinkgruvan som drivs av det kanadensiska bolaget Trevali Mining i Perkoa i centrala Burkina Faso.

Vid översvämningarna stoppades produktionen och de flesta arbetarna tog sig ut, men de åtta som nu saknas befann sig vid tidpunkten 520 meter under markytan. Sex av dem är medborgare i Burkina Faso, de andra två i Tanzania och Zambia.

Det har hittills kommit få rapporter från området, men enligt ett uttalande från regeringen tidigare i veckan för räddningsarbetare en kamp mot klockan för att pumpa vatten från gruvan. Enligt talespersonen Lionel Bilgo har över 38 miljoner liter vatten pumpats ut.

Räddningsarbetarna har också tagit sig närmare ett av gruvans två tillflyktsrum där instängda arbetare ska kunna söka skydd. Det är dock okänt om de saknade lyckats ta sig dit.

Gruvbolaget arbetar nu för att utreda orsaken till olyckan. Även regeringen i Burkina Faso har inlett en rättslig undersökning och meddelade förra veckan att gruvchefer inte ska tillåtas lämna landet så länge utredningen pågår.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.