Annons

Att tänka på när ovädret kommer – och elen går

Med det kraftiga snöfallet som väntas i delar av landet är risken stor att strömmen går. Här är några tips för den strömlöse.
Inrikes • Publicerad 11 januari 2021
Energimyndigheten rekommenderar bland annat att det finns en batteridriven radio i hemmet. Bra att ha för information om telefonnätet ligger nere. Arkivbild.Foto: UPI/TT

– Det viktigaste är att se till att man har mat och vatten hemma och åtminstone en alternativ fungerande värmekälla, säger Lars Hedström, institutionschef på Försvarshögskolan som gjort flera internationella sök- och räddningsinsatser i katastrofområden.

Förödelsen på platser där Lars Hedström arbetat, bland annat i Turkiet och Pakistan, är kanske inte direkt överförbara med den väderlek som väntar invånarna i nordöstra Medelplad och östra Ångermanland under måndagsnatten, men han tycker ändå att det finns vissa lärdomar man kan dra. Till exempel att ha mat och vatten hemma som räcker åtminstone ett par dagar ifall hemmet snöar in, telefonnätet ligger nere eller vägarna blir ofarbara.

Annons

En gammal hederlig batteridriven radio är inte heller att underskatta om man ska lyssna till råden från Energimyndigheten. Eller Ekonyheterna och den senaste land- och sjöväderrapporten.

– Det allra säkraste är att hålla sig hemma, det vill säga att inte ge sig ut i onödan. Och att därifrån försöka följa väderprognoser och rekommendationer från myndigheterna, säger Hedström.

Fakta: Bra att ha hemma i händelse av elavbrott

* Ficklampa och extrabatterier så att du kan se i mörkret

* Stearin-/värmeljus och tändstickor/tändare

* En batteridriven radio så att du via Sveriges Radios P4-kanaler kan få information om elavbrottet

* Extra laddningsbatteri (powerbank) till mobiltelefonen

* Ett campingkök eller matvaror som inte behöver tillagas eller förvaras i kylskåp

* Våtservetter att tvätta dig med ifall vattenförsörjningen slutar fungera samt soppåsar att trä över toalettstolen om det inte går att spola

* Några pet-flaskor med infruset vatten i frysen så att du kan ta fram och tina dessa om du behöver dricksvatten eller vatten för matlagning

* Sovsäck och filtar

* Reservkamin och bränsle

Källa: Energimyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons