Annons

Astra halverar leveranser till EU

Astra Zeneca halverar sina vaccinleveranser till EU under det andra kvartalet.
Nu finns en risk att den svenska planen spricker, säger vaccinsamordnaren Richard Bergström till TV4.
Coronaviruset • Publicerad 11 mars 2021
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Arkivbild.
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström. Arkivbild.Foto: Regeringen

För att kunna uppfylla sina åtaganden om vaccinleveranser till EU tänkte Astra Zeneca leverera vaccin från USA, Storbritannien och Indien.

– Nu fick vi beskedet att företaget inte får loss de doserna utan det finns exportförbud från USA och Indien, säger Richard Bergström till TV4.

Annons

Att vaccin inte kan levereras från Storbritannien beror på kontraktsmässiga orsaker.

Risk att målet spricker

Richard Bergström säger att beskedet innebär att det nu finns en risk för att det svenska vaccinationsmålet om att alla vuxna ska ha erbjudits vaccin till halvårsskiftet inte kan uppfyllas.

Socialminister Lena Hallengren (S) och regeringen ser mycket allvarligt på uppgifterna.

"Regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har från början varit tydliga med att det gemensamma vaccinmålet till halvårsskiftet gäller under förutsättning att vaccinleveranserna kommer enligt avtal. Nu framkommer uppgifter om att exportförbud från Indien och USA innebär att leveranserna från AstraZeneca minskas avsevärt under våren", säger hon i en skriftlig kommentar.

"Målbilden kan behöva ses över"

Hallengren säger vidare att "exakt vilken betydelse det får för vaccinationstakten och vaccinmålet går just nu inte att säga, men målbilden kan behöva ses över".

"Vi analyserar och följer situationen mycket noga samt ser över möjliga åtgärder", säger Hallengren.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att förändringen i volym kommer att ske mot slutet av andra kvartalet, och konstaterar att han överraskades av beskedet från Astra Zeneca.

– Ja, vi har snarare haft uppfattningen att leveransvolymerna från Astra Zeneca skulle öka, säger han till tidningen.

Hur många doser färre som Sverige får är oklart. Men till Danmark rör det sig om 900 000 doser, enligt smittskyddsinstitutet Statens Serum Institut, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons