Annons

Två döda i branden i Kalifornien

Brandmän kämpar fortsatt mot McKinneybranden som rasar utom kontroll i nationalparken Klamath i Kalifornien.
Nu rapporteras de första dödsfallen.
USA • Publicerad 1 augusti 2022
Aktiva bränder den 31 juli.Foto: Johan Hallnäs/TT
Brandmän vid McKinneybranden i nationalparken Klamath.Foto: Noah Berger/AP/TT

Den omfattande branden har exploderat i storlek till över 207 kvadratkilometer på bara två dygn. Nu väntas dessutom ännu ett orosmoment med åskväder och varma, blåsiga väderförhållanden som gör att branden riskerar att sprida sig ytterligare.

– Bränslebäddarna är så torra och kan fatta eld bara av en blixt. Åskovädret kommer med byiga, oberäkneliga vindar som kan blåsa eld i alla riktningar, säger Adrienne Freeman, talesperson för USA:s skogsmyndighet.

Annons

Skogsbranden är den största i delstaten hittills i år. Enligt skogsmyndigheten arbetar uppemot 650 personer med att släcka branden.

I söndags hittades två döda personer i en utbränd bil som stod på en uppfart till ett hem. Brandkåren misstänker att personerna misslyckades med att försöka fly elden.

Tusentals evakuerade

Omkring 2 000 personer i staden Yreka, nordöst om nationalparken, har beordrats att evakuera. Hundratals fler kan behöva lämna sina hem.

Ytterligare två bränder har brutit ut i området kring nationalparken under helgen och hotat hundratals hem.

En invånare i Yreka, Larry Castle, säger till tidningen Sacramento Bee att han och hans fru hade plockat med sig endast några tillhörigheter och sina tre hundar för att lämna området för natten. Enligt Castle har tidigare bränder lärt dem att situationen snabbt kan bli "väldigt, väldigt allvarlig".

Nödläge utlyst

Delstatens guvernör Gavin Newsom har under helgen förklarat nödläge, vilket innebär att brandmän från andra delstater kan kallas in.

Enligt Newsom har elden ödelagt bostadshus och hotat kritisk infrastruktur.

McKinneybranden bröt ut bara dagar efter att man lyckats bromsa den stora skogsbranden nära nationalparken Yosemite i samma delstat.

Stora terrängbränder rasar även i Montana och Idaho.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons