Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Åsa Jinder trött på manliga huvudklappar

Åsa Jinder hade ungefär alla fel man kan ha.

I alla fall om man ska bli stor inom folkmusiken, via nyckelharpan.

- Jag hade inga ljusa flätor, kom inte från nån exotisk by i Dalarna och hade aldrig dom obligatoriska näbbstövlarna.

(Och ni skulle se stövlarna hon har på sig när intervjun görs. Ljusgula i ormskinn, superspetsiga och fullkomligt tokläckra.)

Nä, så folkviseljuv är hon inte.

Stockholmska Åsa uppträdde i början av sin karriär i Nygammalt, iförd skinnkjol och nätstrumpor och efter det började alla reportage med hur hon såg ut och vad hon hade på sig. Och nu börjar ju det här reportaget att likna ett klassiskt Jinderreportage så vi byter ämne.

Drottning av nyckelharpan

Till det mer aktuella. Åsa Jinder, drottning av nyckelharpan, riksspeleman har tagit nyckelharpan med sig in i 2000-talet och bedårar nya och gamla lyssnare. Tro, hopp & kärlek - visor om livet heter plattan som släpps i dagarna. Där ingår Åsas nyckelharpa bland annat ett charmigt förhållande med hårdrockaren Yngwie Malmsteens ylande gitarr. Jo, faktiskt, hon har fått Malmsteen att medverka på en låt, Göksbypolska. Bara en sån sak.

- Det samarbetet är ju gjort med mycket glimt i ögat.

En annan av överraskningarna på plattan är Kenta Gustafsson. Ni vet, det ärrade modset från Dom kallar oss mods, Ett anständigt liv med mera, med mera.

- Jag ringde Stefan Jarl, som gjort filmerna och fick kontakt med Kenta. Han är 56 år nu, en överlevare, väldigt ung och oförstörd i sinnet och oerhört musikalisk.

Andra som medverkar på skivan är Björn Skifs, Magnus Carlsson, Tommy Nilsson, Finn Kalvik och Jenny Öhlund.

Är gästartisterna ett kommersiellt grepp, ett sätt att sälja skivan?

- Nej. Efter Av längtan till dig kände jag att jag ville skriva mer sånger. Och valet av sångare bygger helt på arrangemanget av låten. Musiken ger sig alltid direkt för min del, men vad ska jag ha för röst, hur ska budskapet komma ut? Det funderar jag mycket över och ibland blir jag förvånad över vad jag kommer på.

Lättpratad och rolig

Att komma på Magnus Carlsson från Barbados var något som förvånade henne. Men rätt tänkt var det, för låten - Stilla ro och nära, spelas ofta på radion.

Åsa är väldigt lättpratad, hon skrattar mycket, är jordnära och självsäker på ett mycket sympatiskt sätt. Och rolig är hon. Hon berättar om att hon fick en liten roll 1995 i Bille Augusts Les Miserables. I fyra dagar filmade hon i Frankrike, bara för att sedan bli helt bortklippt. Men under filminspelningen fick hon sitta och spela i Bille Augusts husvagn. En regissörs husvagn är helig och att få vara där är mycket prestigefyllt. Det tasslades en del om att Jinder och August möjligen hade en affär, men så var det inte. Med i filmen var Liam Neeson, en inte helt oattraktiv filmstjärna. När Åsa hörde det frågade hon Bille August om var Liam bodde under inspelningen.

- Där, sa Bille och pekade på grannhusvagnen. BJUD HIT honom då, sa jag. Och det gjorde han om jag lovade att spela för dem. Grejen var bara att jag var klädd och sminkad för filmen, det vill säga i slashasiga kläder, nåt fult grått huckle på huvudet och helt gråsminkad. Där sitter jag, en singeltjej med en skitsnygg filmstjärna och var så jävla ful. Det störde mig oerhört. Men de blev i alla fall tårögda när jag spelade, Bille och Liam.

Och så har jag läst att Fred Åkerström friade till dig en gång, är det sant?

- Ja, det är sant. Jag skulle kunnat vara styvmamma till CajsaStina, säger hon och gapskrattar.

Frieriet inträffade under Visfestivalen i Västervik när Åsa var 17 år. En lite purken Åkerström satte sig under en lunch i ett båtskjul och vägrade komma ut trots att många tjatade.

Har börjat på nästa skiva

Så kom Åsa, tog den store Åkerström i handen och sa att här ska du inte sitta själv, följ med mig nu. Och det gjorde han. Varpå ett frieri följde och som avböjdes vänligt men bestämt av Åsa. Sedan fem år tillbaka är hon gift med sin Jonas.

Att Åsas samarbete med Freds dotter CajsaStina Åkerström är grymt succéartat med bland annat hiten Av längtan till dig är väl allom bekant.

Hon säger att det känns tomt att plattan är färdig, men hon har redan börjat på nästa. En julskiva som kommer 2003, "andlig men inte religiös", med en kör och en, möjligen två sångare.

Vad är viktigt i livet för dig?

- Innehållet, inte ytan. Där är jag bergfast. Och jag fostrar mina barn att se att man duger som man är.

Sur på patriarket

Vips är vi inne i en feministdiskussion.

- Jag är sur på patriarkatet vi lever i. Jag tycker det är viktigt att inte bli klappad på huvudet, vilket faktiskt händer att jag blir. Ibland biter jag ifrån, ibland ser jag att det inte lönar sig. Men de män som gör så visar ju tydligt sina svagheter, beter sig som idioter med sin kränkande attityd.

När blir du klappad på huvudet?

- I intervjusammanhang, av manliga journalister som tycker det är såååå fantastiskt att en liten flicka kan klara av att producera sin egen platta och sköta alla de tunga posterna som följer med det.

Hon skakar på huvudet och faller ihop i en pose som uttrycker trötthet och avsmak.

Den senaste vågen av kändistjejer som viker ut sig gör henne heligt förbannad.

- En skam. De säger att de är stolta över sina kroppar. Det är jag också. Men jag skulle aldrig rumpa upp mig mot nån vägg i Slitz.

Läs mer