Årsstämmor flyttar ut i coronatider

Bostad • Publicerad 4 maj 2020
Årsmöte utomhus i en bostadsförening i Stockholm.
Årsmöte utomhus i en bostadsförening i Stockholm.Foto: Peter Ögren/TT

Coronakrisen ställer till det när bostadsrättsföreningar nu ska hålla sina årsstämmor. Trots den nya tillfälliga lagen som ska förenkla proceduren upplever 8 av 10 föreningar utmaningar med att få till stämman på ett bra sätt. Det visar en undersökning från bostadsrättsförvaltaren Nabo, där drygt 500 föreningar har svarat.

Digitala stämmor har lyfts som en bra idé, men det kan innebära tekniskt strul och problem för äldre medlemmar som inte är så digitalt kunniga. Endast en femtedel av föreningarna har uppgett att de kommer att ha digitala stämmor.

I stället flyttar årsstämmorna utomhus. 55 procent av bostadsrättsföreningarna planerar att hålla sina stämmor utomhus, vilket gör det till den klart vanligaste åtgärden, enligt Nabo. Andra åtgärder som vidtas är möjlighet till poströstning, och att föreningar underlättar för medlemmar att delta via ombud.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.