Annons

Apor har fått vaccin mot covid-19

Nio apor på San Diego Zoo har vaccinerats mot covid-19. De nio är därmed de första primaterna som inte är människor som fått vaccin mot smittan.
USA • Publicerad 6 mars 2021
Två av de gorillor vid San Diego Zoo som smittats av viruset som orsakar covid-19. Bild från januari.Foto: Ken Bohn/San Diego Zoo/AP/TT

Aporna – fyra orangutanger och fem dvärgschimpanser – har fått två doser vardera av ett försöksvaccin specifikt för djur som tagits fram av Zoetis, ett företag som specialiserar sig på medicin för djur. Zooet kallar vaccineringen för "en seger för vetenskapen".

– Det här är inte normen. Under hela min karriär har jag aldrig tidigare haft tillgång till ett experimentellt vaccin så här tidigt i processen och jag har aldrig haft en så stark önskan om att använda ett, säger Nadine Lamberski, chef på San Diego Zoo Wildlife Alliance till National Geographic.

Annons

För en av aporna, orangutangen Karen, är det här andra gången hon skriver historia. 1994 blev Karen den första av sin art att få öppen hjärtkirurgi.

Inget vaccin till gorillor

Vaccineringen genomfördes efter att åtta gorillor på samma zoo i januari konstaterats smittade med sars-cov-2, viruset som orsakar covid-19.

De smittade gorillorna, som är de första kända djuren att ha smittats av människor, har inte vaccinerats eftersom de tros ha bildat antikroppar. Speciellt illa var det för en äldre gorilla, Winston, som fick lunginflammation och hjärtsjukdom.

Han fick en experimentell behandling med monoklonala (klonade) antikroppar, antibiotika och hjärtmedicin, och är på bättringsvägen.

Testas på minkar

Vaccinet togs fram efter att en hund i Hongkong tidigt i fjol konstaterats smittad. Vaccinet hade före vaccineringen i San Diego bara testats på hundar och katter och ska nu testas på minkar. Zoetis försäkrar att vaccinet fungerar även på apor.

– Det är inte som att vi bara tar ett slumpmässigt valt vaccin och ger det till en ny art. Det ligger en hel del tankeverksamhet och forskning bakom riskbedömningen, säger en talesperson för företaget till CBS News.

Samtliga vaccinerade apor uppges må bra och ingen har visat några allvarligare reaktioner på vaccinet.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons