Annons

Antikroppar från lamor kan stoppa coronaviruset

Små, syntetiskt framställda antikroppar kan blockera coronaviruset från att ta sig in i mänskliga celler. Upptäckten har gjorts tack vare vaccinerade lamor och alpackor.
Vetenskap • Publicerad 13 januari 2021
I försöken användes antikroppar från lamor och alpackor. Arkivbild.Foto: Juan Karita/AP/TT

Det handlar om så kallade nano-antikroppar, som kan användas som en behandling mot covid-19. Antikropparna blockerar den kontakt mellan coronaviruset och cellen som behövs för att viruset ska kunna infektera cellen. Detta gör antikroppen genom att binda spikproteinet i viruset.

Metoden har utvecklats av forskare vid Karolinska institutet, tillsammans med kollegor vid Bonns universitet i Tyskland och Scripps Research Institute i USA. Och till forskarnas stora glädje fungerade det även mot virus som muterar.

Annons

– Viruset försöker evolvera för att antikropparna inte ska kunna binda det, men i våra försök hade viruset inte en chans. Och då använde vi en väldigt snabbt muterande variant, förklarar Martin Hällberg, forskare vid Karolinska institutet.

Vaccinerade lamor

Även om andra mutationer skulle uppstå framöver kan nano-antikropparna ändå fungera, eftersom de är skapade syntetiskt och därmed kan designas om.

– Vi vet på atomnivå hur antikropparna binder till viruset, säger Martin Hällberg.

Forskarna framställde antikropparna genom att vaccinera lamor och alpackor. Djurens immunförsvar producerade då olika nano-antikroppar som det gick att experimentera vidare med.

– En variant där en lamaantikropp sitter ihop med en antikropp från alpacka var en rävsax som viruset aldrig lyckades ta sig ur i våra försök, säger Martin Hällberg.

Kan bli medicin

Nu hoppas Martin Hällberg och hans kollegor att upptäckten ska kunna användas för att ta fram en medicin som kan användas som ett komplement till vaccinet.

– Den skulle kunna användas kliniskt för redan sjuka, eller förebyggande av personer som av någon anledning inte kan vaccineras, eller som har ett nedsatt immunförsvar och därför kanske inte bildar ett tillräckligt starkt immunsvar efter en vaccinering, säger Martin Hällberg.

Medicinen skulle kunna ta form av en inhalator. Ett tyskt företag arbetar nu med att utveckla en produkt som ska kunna användas kliniskt.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons