Annons

Anställd på sjukhus smittad av virus

En anställd vid Danderyds sjukhus har smittats av coronaviruset. Personen ska dock inte ha hunnit träffa patienter.
Antalet smittade i Sverige är nu uppe i 60.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 5 mars 2020
Foto: Ingela Landström

Personen hade varit på resa utomlands och insjuknade efter det i influensaliknande symptom. Därefter har personen isolerats och provtagits, prover som alltså visar att personen smittats.

– Personen har haft ett administrativt jobb den dagen som hen var här, vilket innebär att personen bara träffade fyra kollegor. De personerna har undersökts men jag vet inte om resultatet kommit än, säger Anna-Carin Stark, kommunikationsdirektör vid Danderyds sjukhus, norr om Stockholm.

Här saknas innehåll

Annons

Smittskydd Stockholm har enligt ordinarie rutin sökt upp de personer som kan ha varit i kontakt med den smittade personen.

"Medarbetare vid sjukhuset och övriga personer som inte kontaktats av Smittskydd Stockholm har bedömts inte vara utsatta för risk för smitta", säger Åsa Hammar, chefsläkare vid sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Några fler uppgifter om personen och hens tillstånd vill sjukhuset inte lämna, med hänvisning till sekretess.

Under torsdagen bekräftades sju nya fall i Skåne och ytterligare ett Västra Götaland. Det gör att totalt 60 fall av smittan har konstaterats i Sverige.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten får ett utökat uppdrag för att begränsa spridningen.

– Myndigheterna får använda de resurser de behöver, säger socialminister Lena Hallengren (S) under en pressträff.

Samtliga sju smittade i Skåne har varit på resa i norra Italien. Ingen av dem är allvarligt sjuk och de hålls isolerade i sina hem, meddelar sjukvården.

Även den smittade personen i Västra Götaland har nyligen vistats i norra Italien och provtagningen har skett på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

"Det är första gången ett fall i Västra Götaland diagnosticerats utanför Göteborgsområdet", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg i ett pressmeddelande.

Sjukvården har startat smittspårning enligt gängse rutiner.

Annons

Under onsdagen fick Region Örebro sitt första fall av coronasmitta, en tonåring som varit på resa i Italien. Ett tiotal personer bedöms ha haft nära kontakter med personen och har kontaktats av vården.

Även i Stockholm är minst en av de drabbade ett barn. En elev på grundskolan Campus Manilla har bekräftats smittat och skolan har tillfälligt stängt.

"Syftet med att stänga hela skolan är att garantera tryggheten för elever, vårdnadshavare och personal i ett läge där många är oroliga och där vi nu vet att en elev är bekräftat smittad med Coronaviruset", skriver rektor Carina Hagström-Bergh i ett mejl till samtliga föräldrar.

Prinsessan Estelle går i första klass på Campus Manilla på Djurgården i Stockholm.

Rättad: I en tidigare text placerades prinsessan Estelle i fel klass.

"Det är första gången ett fall i Västra Götaland diagnosticerats utanför Göteborgsområdet", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild.
"Det är första gången ett fall i Västra Götaland diagnosticerats utanför Göteborgsområdet", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg. Arkivbild.Foto: Thomas Johansson/TT
TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons