Annons

Bergendahl: Väldigt svårt att förstå

Förhandsfavoriten Anna Bergendahl tog sig raka vägen till final i Melodifestivalen med bidraget "Kingdom come".
Kvällens andra finalist var Dotter, med låten "Bulletproof".
Melodifestivalen • Publicerad 8 februari 2020
Förhandsfavoriten Anna Bergendahl och Dotter, som är med i Melodifestivalen för andra gången, fick direktbiljetter till Melodifestivalens final.
Förhandsfavoriten Anna Bergendahl och Dotter, som är med i Melodifestivalen för andra gången, fick direktbiljetter till Melodifestivalens final.Foto: Claudio Bresciani/TT
Mendez och Alvaro Estrella framför sitt bidrag "Vamos amigos". Det blir en andra chans för duon.
Mendez och Alvaro Estrella framför sitt bidrag "Vamos amigos". Det blir en andra chans för duon.Foto: Claudio Bresciani/TT
Debutanten Paul Rey tog sig till Andra chansen med "Talking in my sleep".
Debutanten Paul Rey tog sig till Andra chansen med "Talking in my sleep".Foto: Claudio Bresciani/TT
Programledarna David Sundin, Linnea Henriksson och Lina Hedlund dansar in deltävling två i Melodifestivalen.
Programledarna David Sundin, Linnea Henriksson och Lina Hedlund dansar in deltävling två i Melodifestivalen.Foto: Claudio Bresciani/TT
Linda Bengtzing är veteran i Melodifestivalsammanhang, men det sjunde deltagandet i ordningen slutade i platt fall.
Linda Bengtzing är veteran i Melodifestivalsammanhang, men det sjunde deltagandet i ordningen slutade i platt fall.Foto: Claudio Bresciani/TT
Jan Johansen – till Göteborg men inte längre.
Jan Johansen – till Göteborg men inte längre.Foto: Claudio Bresciani/TT
Klara Hammarström var först ut i Göteborg. Sedan åkte hon ur tävlingen.
Klara Hammarström var först ut i Göteborg. Sedan åkte hon ur tävlingen.Foto: Claudio Bresciani/TT

Det blir Anna Bergendahls tredje final i Melodifestivalen. När hon debuterade 2010 vann hon hela kalaset – men lyckades för första gången i svensk Melodifestivalhistoria inte kvala in till finalen i Eurovision Song Contest.

Chans på revansch för Bergendahl, med andra ord.

Annons

– Det känns otroligt bra, jag är så jäkla glad för det här, säger hon.

– Paul Rey och jag försökte göra varandra lite mindre nervösa innan de berättade vem som gått till final. Jag såg min familj och tänkte "de finns även om jag inte går vidare", sedan läste de upp mitt namn. Det kommer att krävas några dagar innan det här sjunker in.

"Bästa sångerskorna"

I finalen ställs Anna Bergendahl bland annat mot Robin Bengtsson och The Mamas. Samtliga har redan tävlat i Eurovision tidigare, och Bengtsson, The Mamas-sångerskan Loulou Lamotte och Bergendahl har ytterligare en sak gemensamt sedan tidigare: Alla deltog i TV4:s talangprogram "Idol" 2008.

– Jag älskar både Robin och The Mamas, som enligt mig är de bästa sångerskorna i den här tävlingen, säger Anna Bergendahl, innan hon stannar upp och minns någonting.

– Men just det, jag är i final! Det ska bli så kul att träffa dem.

Sexa första gången

Johanna Jansson, som döljer sig bakom artistnamnet Dotter, har tidigare haft två bidrag i final som låtskrivare.

Det blev dock bara en sjätteplats i hennes första försök som artist 2018, trots att "Cry" var favorit hos oddssättarna. Men med "Bulletproof" gick det desto bättre.

– Det känns så skönt. Jag är fortfarande i chock. Jag trodde jag skulle komma som bäst femma, säger hon.

– Förra gången hade jag inte svenska folket med mig, så varför skulle jag ha det nu? Jag är så glad. Det här känns 100 procent som en revansch, även fast jag sa att jag inte skulle komma tillbaka.

Otacksam uppgift

Jan Johansen hade deltävlingens på förhand otacksammaste uppgift – att ersätta utsparkade Thorsten Flinck och framföra bidraget "Miraklernas tid" i hans ställe. Om det berodde på låten eller Johansens prestation i Flincks frånvaro går att diskutera, men klart står att han inte föll tittarna i smaken.

Annons

Linda Bengtzings sjunde försök i tävlingen slutade också i omedelbart respass. "Alla mina sorger" och "Miraklernas tid" blev en påminnelse om att Melodifestivalen är ett annat sorts arrangemang än när Johansen triumferade med "Se på mig" på 1990-talet.

Desto roligare blev kvällen för en debutant och två mer rutinerade deltagare. Paul Reys Sam Smith-influerade soulpopdänga "Talking in my sleep" tar honom till Andra chansen, där han får sällskap av Mendez och Alvaro Estrellas reggaetondunkande latinparty "Vamos amigos".

Patrick Stanelius/TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons