GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Andersson öppnar för moderat talman

S-ledaren Magdalena Andersson öppnar för att rösta på en moderat talman. Men hon vill först ha överläggningar med Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, rapporterar .
Politik • Publicerad 22 september 2022
Riksdagens nuvarande talman, moderaten Andreas Norlén. På måndag ska riksdagen rösta om en ny talman. Arkivbild.
Riksdagens nuvarande talman, moderaten Andreas Norlén. På måndag ska riksdagen rösta om en ny talman. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

– Vi ser gärna att det kan nås en bred samsyn kring talmannen. Det är rikets näst högsta post och den högsta valda positionen, säger hon.

Talmansomröstningen sker på måndag. Posten har beskrivits som en del i regeringsförhandlingarna mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna. Partierna har sagt att de ska återkomma med ett gemensamt förslag senast söndag.

Just nu innehar moderaten Andreas Norlén talmansposten, men det är oklart om han nomineras igen. Det skulle kunna bli en sverigedemokratisk talman som läggs fram.

M kommenterar inte

Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet har alla uttryckt sig starkt skeptiska till att rösta på en talman från SD och lovordat Norlén. Även Magdalena Andersson beskriver honom som en person med stor respekt hos svenska folket och som skött sitt uppdrag förtjänstfullt.

S har historiskt alltid velat tillsätta talmansposten i egenskap av största parti. Nu kan Andersson tänka sig att överge den principen.

– Jag tycker att det är viktigt att i det här speciella läget som vi har just nu med krig i vårt närområde, känslig Natoansökan, ordförande i EU nästa halvår, att det vore bra om vi kunde hitta en talman som har ett väldigt brett stöd i Sveriges riksdag.

– Det är mot den bakgrunden som jag har sträckt ut en hand mot Ulf Kristersson för att vi skulle kunna samtala om en kandidat som kan ha ett väldigt brett stöd. Och det skulle kunna vara en socialdemokrat, men det skulle också kunna vara en moderat, säger den avgående statsministern på en pressträff tillsammans med partiets nyvalda gruppledare i riksdagen Lena Hallengren.

TT har sökt Ulf Kristersson, som avböjer att kommentera utspelet.

Befarad polarisering

Något gemensamt förslag från S och M om ny talman finns ännu inte, enligt Magdalena Andersson som tycker att det vore problematiskt med en talman från SD.

– Det är ett väldigt viktigt uppdrag, både när det gäller regeringsbildningsprocessen och arbetet i riksdagen. Det är också ett viktigt ämbete när det gäller att ta emot utländska delegationer och därutöver är det en väldigt speciell tid med krig i vårt närområde och EU-ordförandeskapet.

– Mot den bakgrunden tror jag att det kunde vara väldigt bra om vi kunde ha en kandidat som kan vara en enande kraft i samhället och ha ett väldigt brett stöd i riksdagen. Det går stick i stäv med en sverigedemokrat som talman eftersom polarisering och ställa människa mot människa och splittring är liksom själva affärsidén för det partiet, säger Magdalena Andersson.

Fakta: Talmän i Sverige från 1971

2018–2022 Andreas Norlén (M)

2014–2018 Urban Ahlin (S)

2006–2014 Per Westerberg (M)

2002–2006 Björn von Sydow (S)

1994–2002 Birgitta Dahl (S)

1991–1994 Ingegerd Troedsson (M)

1988–1991 Thage G Peterson (S)

1979–1988 Ingemund Bengtsson (S)

1971–1979 Henry Allard (S)

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.