Annons

Andel vaccinerade barn fortsatt hög

Medicin • Publicerad 2 oktober 2020
Barnvaccinationsprogrammet i Sverige har fungerat väl under pandemin, konstaterar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.
Barnvaccinationsprogrammet i Sverige har fungerat väl under pandemin, konstaterar Folkhälsomyndigheten. Arkivbild.Foto: Bertil Ericson/TT

Det svenska vaccinationsprogrammet för barn har fortsatt att fungera bra även under den pågående pandemin, visar en analys från Folkhälsomyndigheten.

Om vaccinationer uteblir, även under kortare perioder, riskerar det att få stora konsekvenser, framhåller Världshälsoorganisationen (WHO). Men trots en ökad press på vården har vaccinationerna i Sverige inte blivit lidande.

Annons

Vid 18 månaders ålder får barn i Sverige sin första dos mot mässling, påssjuka och röda hund och där ser man att lika många barn (födda 2018) blev vaccinerade januari-augusti i år jämfört med samma period i fjol (barn födda 2017).

Slutsatsen är densamma när det gäller vaccination mot rotavirus.

Det var även lika hög andel flickor i årskurs sex som var vaccinerade med två doser hpv-vaccin i slutet av vårterminen 2020 som i slutet av läsåret 2018/2019.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons