Annons

Analyser vid NFC tar allt längre tid

Polisen • Publicerad 15 maj 2021
Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping. Arkivbild.
Nationellt forensiskt centrum (NFC) i Linköping. Arkivbild.Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Handläggningen av ärenden vid Nationellt forensiskt centrum, NFC, tar allt längre tid.

Sedan årsskiftet har medeltiden för ett ärende växt från 33 till 50 dagar, och det trots att en särskild händelse inletts vid myndigheten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Annons

Den längre handläggningstiden beror på ett högt inflöde av ärenden efter flera större polisutredningar, vilket också var anledningen till att den särskilda händelsen inleddes vid årsskiftet. Men antalet ärenden har fortsatt att öka – från 10 000 till 12 000 – under årets första kvartal.

– Dessutom är innehållet i begäran som kommer till NFC mer resurskrävande, säger Hanna Karlström, biträdande avdelningschef vid NFC, till radion.

För att bland annat korta tiderna pågår en utbyggnad av verksamheten på flera orter.

– Det är ett långsiktigt arbete och uppbyggnad pågår. Det kommer ta ytterligare något år innan vi kommer se fulla effekten av det, säger Hanna Karlström.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons