Annons

Ambassad: Sök uppehållstillstånd efter brexit

Det finns tiotusentals svenskar i Storbritannien som efter brexit borde söka uppehållstillstånd, men som ännu inte har gjort det.
Storbritannien • Publicerad 9 oktober 2020
Senast den 15 oktober vill Storbritanniens premiärminister Boris Johnson se ett färdigt brexitavtal med EU.
Senast den 15 oktober vill Storbritanniens premiärminister Boris Johnson se ett färdigt brexitavtal med EU.Foto: Alberto Pezzali/AP/TT

Den bedömningen gör Sveriges ambassadör i landet, Torbjörn Sohlström, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Lite för ofta springer jag på svenskar som inte tänkt på det här, skjutit på det eller tror att det inte gäller dem, säger Sohlström till radion.

Annons

Storbritannien har gett EU-medborgare som är bosatta i Storbritannien före årsskiftet ett undantag till den 30 juni nästa år, men den svenska ambassaden i London uppmanar ändå alla svenskar i landet att snarast söka brittiskt uppehållstillstånd. Det med tanke på att förhandlingarna med EU om ett framtida avtal ännu pågår och att det är ovisst exakt vilka regler som kommer att gälla efter årsskiftet.

– Även om man inte blir utkastad så kan man utan tillstånd få problem med sjukvård, bidrag och anställningar. Jag tycker att man ska ta det här på allvar, säger Sohlström till Ekot.

Hittills har runt 38 000 svenskar i Storbritannien sökt och fått uppehållstillstånd som gäller från och med årsskiftet. Om man som EU-medborgare vill flytta till Storbritannien efter årsskiftet kommer det att krävas något slags visum, med tillhörande ansökningsprocess, enligt Sohlström.

För en månad sedan sade premiärminister Boris Johnson att han vill ha ett färdigt brexitavtal med EU senast den 15 oktober. Då beräknas det behöva vara klart för att hinna godkännas i tid till årsskiftet.

Rättad: I en tidigare version av texten var ambassadörens namn felstavat. Dessutom hade ett felaktigt ord i rubriken smugit sig in.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons