Annons

Allt färre hakremspingviner i Antarktis

Antalet hakremspingviner har på vissa ställen i Antarktis minskat med hela 77 procent sedan 1970-talet, då arten senast undersöktes, uppger forskare.
Klimatförändringar tros vara orsaken till minskningen.
Forskning • Publicerad 11 februari 2020
Hakremspingvinerna minskar i antal i Antarktis, uppger forskare. Arkivbild.
Hakremspingvinerna minskar i antal i Antarktis, uppger forskare. Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Forskare tror att klimatförändringar ligger bakom minskiningen av hakremspingviner i Antarktis. Arkivbild.
Forskare tror att klimatförändringar ligger bakom minskiningen av hakremspingviner i Antarktis. Arkivbild.Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT

En nyss avslutad expedition, arrangerad av de amerikanska universiteten Stony Brook och Northeastern, har studerat hakremspingvinerna i Antarktis.

– Minskningen som vi har sett är definitivt dramatisk, säger biologen Steve Forrest, som medverkade på expeditionen.

Annons

Hakremspingvinen finns i södra Stilla havet och i Antarktis och lever av krill.

– Någonting händer med de grundläggande byggstenarna i näringskedjan här. Vi ser mindre överskott av mat vilket gör dessa bestånd mindre och mindre över tid och frågan är – kommer detta att fortsätta?, säger Steve Forrest.

– Även om flera faktorer kan spela roll, pekar bevisen vi har mot att klimatförändringar ligger bakom de förändringar som vi ser, säger Heather Lynch från Stony Brook University.

Förra veckan rapporterades det om rekordvärme i delar av Antarktis. I det område av Västantarktis som Argentina gör anspråk på mätte man i torsdag 18,3 grader, den högsta temperaturen som hittills uppmätts i området, uppger Argentinas nationella meteorologiska institut.

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons