Annons

Alla gymnasieungdomar kan vaccineras

Alla gymnasieungdomar, och en del barn i grundskolan, kan räkna med att bli erbjudna vaccin mot covid-19. Folkhälsomyndigheten har nämligen sänkt den rekommenderade åldersgränsen från 18 till 16 år.
Coronaviruset • Publicerad 22 juni 2021
Den rekommenderade åldersgränsen för vaccinering mot covid-19 sänks från 18 till 16 år, meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en digital pressträff.
Den rekommenderade åldersgränsen för vaccinering mot covid-19 sänks från 18 till 16 år, meddelade utbildningsminister Anna Ekström (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid en digital pressträff.Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi har tre skäl att vaccinera unga. För det första: vaccin skyddar individen mot sjukdom. 150 ungdomar och barn har behövt sjukhusvård. För det andra minskar det risken för smittspridning mellan ungdomar. För det tredje minskar det smittspridning till andra grupper i samhället, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson under en pressträff.

Att rekommendationen kommer nu beror på att Folkhälsomyndigheten ser att det finns tillräckligt med kunskapsunderlag – flera länder har redan vaccinerat ungdomar i den aktuella åldern.

Annons

– Vi har velat följa utvecklingen och studera det underlag som finns från andra länder, säger Johan Carlson.

Allvarliga symptom

Rekommendationen, som även gäller för barn från tolv år med vissa medicinska besvär, är ett led i att trycka ner smittan generellt och för att skydda särskilt sköra barn.

– När man är i åldrarna 16–17 år har vi sett i studier att man kan drabbas av allvarliga symptom, säger Johan Carlson som betonar att man inte ska vaccinera barn i onödan.

Enligt Folkhälsomyndigheten saknas dock ännu tillräckligt kunskapsunderlag för att sänka åldersgränsen för vaccinering ytterligare, till tolv år. Det är inte ens säkert att det är önskvärt med en sådan sänkning:

– Nej, inte nödvändigtvis. Det beror på vilken väg pandemin tar. Det kan ju vara så att man måste upprepa vaccineringen med jämna mellanrum, och då är det bättre ju färre vi har att vaccinera. Det finns inget önskemål om eller egenvärde i att gå ned i ålder, säger Johan Carlson.

Kampanj mot skeptiker

Vaccinationerna av 16- och 17-åringarna ska göras när regionerna har erbjudit alla 18-åringar och äldre vaccin och då man försäkrat sig om att vaccinet räcker.

Vaccinmotstånd bland föräldrar i socioekonomiskt utsatta grupper skulle kunna utgöra ett problem, enligt Johan Carlson.

– Vi kommer att bedriva kampanjer riktade till föräldrar och ungdomar i de områden där intresset för vaccin är sämre, säger han.

Upp till regionerna

Det blir upp till regionerna att bestämma hur vaccinationerna av gymnasieungdomar ska genomföras. Men utbildningsminister Anna Ekström understryker att regionerna inte kan luta sig mot skolornas elevhälsa – den är redan hårt ansträngd.

Dagens besked är i linje med det budskap regeringen och Folkhälsomyndigheten lade fram förra veckan, nämligen att undervisningen så långt det är möjligt ska ske på plats i skolan i höst.

Annons

– Under pandemin har skolans betydelse blivit klar för alla. Viktig för kunskapsinlärning, för att få vänner, där man växer, mognar, får tydliga rutiner och trygghet. Därför ska skolan vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, säger Anna Ekström.

Fakta: Vaccination mot covid-19

Alla som bor i Sverige och är 18 år och äldre rekommenderas vaccination mot covid-19.

I fas 1, som inleddes i december i fjol, vaccinerades riskgrupper som gamla på äldreboenden eller med hemtjänst.

Fas 2 innefattade bland andra övriga 65-åringar och äldre.

Fas 3 omfattade bland annat personer i åldern 60-64 år.

Från och med maj 2021 har alla i åldern 18-59 år som inte prioriterats i de tidigare faserna successivt börjat erbjudas vaccin.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons