Alkoholförbudet förlängs – branschen kritisk
Förbudet, som trädde i kraft den 24 december, hade tidigare slutdatum den 15 januari. Men nu meddelar alltså regeringen att förbudet förlängs ytterligare tio dagar, vilket SVT först rapporterade om.
Socialminister Lena Hallengren (S) säger till TT att läget fortsatt är allvarligt i samhället – och att man därför gjort bedömningen att en förlängning av förbudet är nödvändig.
– Vi befinner oss mitt i en pandemi. Olika åtgärder krävs för att få till minskad smittspridning, minskad trängsel och minskade sociala kontakter, säger hon.
– Vi har en fortsatt stor smittspridning och ett fortsatt högt tryck på hälso- och sjukvården.
"Enorm nonchalans"
Jonas Siljhammar, vd för bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita, är kritisk till beskedet.
– Jag har största respekt för att man vill förhindra smittspridningen, men att göra detta med två dagars varsel uppvisar en enorm nonchalans mot företagares vardag. Det är nästintill pinsamt, säger han till TT.
I november infördes ett första alkoholförbud efter klockan 22 – något som redan då möttes av hård kritik från såväl enskilda krögare som Visita.
Sedan dess har försäljningstappet varit "enormt", berättar Jonas Siljhammar. Sedan alkoholstoppet infördes har restaurangernas försäljning minskat med 73 procent, jämfört med samma period förra året.
Samtidigt, tillägger han, har restaurangerna ytterligare restriktioner att förhålla sig till när det gäller avstånd mellan borden och ett maxantal om fyra personer per sällskap.
– Att då göra fortsatta inskränkningar i öppettiderna, som indirekt innebär ett näringsförbud för en väldigt viktig del i försäljningen, och inte koppla det till direkta stöd är vansinne, säger Jonas Siljhammar.
Hallengren: "Har förståelse"
Han menar att restaurangnäringen fått orättvist hårda restriktioner jämfört med övriga samhället. Men framför allt är han kritisk till den korta framförhållningen.
– Alla har planerat utifrån att det skulle återgå till klockan 22. Beskedet kommer alldeles för tätt inpå, det visar på en väldigt låg förståelse för företagares vardag, säger han.
Lena Hallengren säger att hon "inte är förvånad", och att hon har förståelse för reaktionerna.
– När vi har en koppling till det aktuella smittläget så är det svårt att fatta beslut tidigare, då tar vi helt enkelt inte hänsyn till smittläget. Nu förlängs det i tio dagar för att också synkronisera med ett flertal andra beslut som löper ut den 24 januari. Vi behöver göra en samlad bedömning.
Har fått effekt
TT: Finns det några planer på ytterligare stöd till branschen?
– Det har givits besked både om vilka stöd som är förlängda och vilka som är delvis förändrade och justerade för att de ska vara tillgängliga för fler, säger Lena Hallengren.
När det skärpta alkoholförbudet meddelades den 18 december presenterades samtidigt en rad andra åtgärder för att minska smittspridningen i samhället. Enligt socialministern har de sammantaget bidragit till att människors sociala kontakter och rörelser har minskat – även om hon inte kan säga precis vilka effekter alkoholförbudet i sig har bidragit till.
Samtidigt, säger hon, finns det en anledning till att regeringen nu bara förlänger förbudet med tio dagar.
– Vi vill inte ha den typen av begränsningar längre än vad vi upplever är nödvändigt, säger hon.